Mass Effect 2

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Third Person Action/Role Playing Game
Година: 2010
Произв./Изд: BioWare/Electronic Arts
Платформа: X360 | PC

За играта:

 

Фактът, че това е директното продължение на хитовата екшън ролева игра от 2007 година и средна част в предварително замислената трилогия до голяма степен определя аудиторията на Mass Effect 2. Подобно на представения преди време Assassin’s Creed 2 това също е игра, задвижвана до такава степен от историята си, че е абсолютно непрепоръчителна за незапознатите с оригинала. Друг е въпросът, че ако си от тях, те съветвам моментално да поправиш тази грешка, защото въпросният е една изключително качествена игра, а предвид повишаването на качеството в двойката, очакваме да получим една от най-класните поредици в съвременния гейминг. Така или иначе в този текст ще считам, че знаеш за какво става въпрос и ще ти представя новостите в новата част на космическата сага.

 

Историята общо-взето започва от там, където завърши предишната игра – Рийпърите са поне временно отблъснати и героят, командир Шепърд, лети на рутинни мисии из галактиката, когато на хоризонта с гръм и трясък се появява новата заплаха за разумните раси  – тайнствените Колектори, за които мнозина считат, че са просто зловещ мит. Гърмът и трясъкът, прочее, са доста буквални, защото корабът на Шепърд бива взривен, а самият той загива геройски в опит да спаси верния си пилот. Смъртта на основния персонаж, разбира се, е една доста лоша отправна точка за разгръщането на историята, така че смелият командир бива буквално възкресен, благодарение на някакви тайнствени и безбожно скъпи технологии. При това, изненадващо, зад въпросния благороден акт стои една организация, позната ни от първата игра с всичко друго, но не и с особено добрите си дела. 

 

 

Визия и звук:

 

Визуално нещата не са се развили особено много спрямо излезлия през 2007 година оригинал, но подобно на Dragon Age (авторите са същите) и тук благодарение на феноменалната работа на арт отдела, добрата режисура, холивудските озвучители зад микрофоните и невероятната музика, прибираща в малкия си джоб голяма част от съвременните филмови продукции, ще бъдеш склонен да пренебрегнеш факта, че на графично ниво нещата не са върхови. На практика Mass Effect 2 изглежда в най-добрия случай приемливо като за 2010 година, но потопен в страхотната й атмосфера бързо ще забравиш да броиш полигони или да се заглеждаш в качеството на текстурите.

 

 

Геймплей:

 

Играта следва сценарната схема на оригинала си и на вече споменатия Dragon Ageимаш серия от мисии, които можеш да изпълниш в произволна последователност, а след като приключиш с тях, ще се насочиш към епичния финал. Което създава едно леко измамно усещане за свобода, каквато всъщност нямаш. Добрата новина обаче е, че ако си пазиш съвестно сейвовете от предната серия, изборите които си взел там ще имат своето отражение в тази и респективно – изоборите, които направиш тук ще дадат своето отражение върху предстоящия финал на трилогията.

 

На чисто геймплейно ниво нещата са допълнително опростени дори спрямо тези в единицата, което вече окончателно отдалечава Mass Effect 2 от класическите представи за ролева игра и го превръща по-скоро в един класен екшън от трето лице с ролеви елементи. Липсата на екипировка за героите и ограниченото количество умения, които да развиват при качването на ниво, несъмнено ще отблъсне крайните RPG фенове, но определено не прави играта по-лоша. Още повече, че социалният елемент е доста стабилно застъпен и тук наистина има значение какво правиш, какво говориш и как се държиш. Както казах и по-горе Mass Effect 2 наистина бива задвижван от своята история, която на практика самият ти пишеш с действията си. Освен това опростяването на ролевите елементи е компенсирано с усложняване на екшъна, който тук е придобил далеч по-тактически уклон и вече е доста по-важно как разполагаш отряда си и какви умения или оръжия използваш предвид конкретната ситуация.

 

Финалната присъда? Mass Effect 2 е достойно продължение на именития си оригинал, предлагащ страхотна история, магнетична атмосфера и свят и персонажи, за които действително ще ти пука. Поредицата все повече се отдалечава от ролевите си корени, но това не пречи играта да бъде най-качествената фантастика в последно време. Задължителна за феновете на космическите приключения и повече от препоръчителна за всички останали.

 

 

Плюсове:

-Величествена, мащабна и великолепно разказана история.

-Холивудски каст зад микрофоните, начело с имена като Мартин Шийн и Кари Ан Мос.

-Промените спрямо оригинала са в позитивна посока. Доста по-интересни и предизвикателни битки.

-Страхотни нива на кинематографичност, които те карат да забравиш за посредствената визия.

 

 

Минуси:

-Както беше споменато в горната графа – посредствена спрямо съвременните стандарти визия.

-Ролевите елементи са останали на заден план, изместени от доста по-сериозния екшън уклон.


Поръчай играта тук >>

Сподели.