Мъск посочи две критични заплахи за човечеството

Pinterest LinkedIn +

Милиардерът Илън Мъск отдавна е известен като визионер, който се опитва да прогнозира бъдещето на човешката цивилизация. Сред темите, които интересуват предприемача, са свързването на хората и машините, заплахите на изкуствения интелект, възможността да заселим други светове, както и вероятността да живеем в симулация.

Неотдавна Мъск посочи двете най-големи заплахи пред съществуването на човешката раса и не е изненадващо, че именно изкуственият интелект е едната от тях. Опасността от умните машини, които някой ден могат да надминат своите създатели, отдавна вълнува милиардера.

Той дори посочва, че оценява вероятността да създадем безопасен изкуствен интелект на между 5 и 10 процента. Припомняме, че неговите опасения се споделят и от известния физик и популяризатор на науката Стивън Хокинг, както и от Бил Гейтс.

Втората най-голяма заплаха, според основателя на PayPal и SpaceX, са климатичните промени. Затова и чрез друг свой бизнес проект − Tesla Motors − Мъск работи за създаване на свят, в който автомобилите се движат с електричество, а то самото е леснодостъпно чрез соларни панели и домашни батерии.

Сподели.