Mars One дава еднопосочни билети до Марс на 4-мата участници в най-мащабното реалити шоу в историята

Pinterest LinkedIn +

Четирима души – двама мъже и две жени - ще напуснат Земята завинаги и ще станат първите заселници от планетата Земя на Марс през 2023 г., а целият свят ще наблюдава експедицията им, за която повече отколкото за всяка друга се предполага, че ще е самоубийствена. Това не е сюжет на следващия холивудски блокбъстър с бюджет над $100 млн., а на космическата програма Mars One, която разработва най-мащабното реалити шоу, създавано някога.

Mars One бе обявена за първи път през юни 2012 г. като междупланетарна програма с основна цел перманентната колонизация на Марс. Плановете на създателя на проекта – холандския предприемач Бас Лансдорп – са през 2016 г. на Червената планета да бъдат изпратени телекомуникационен сателит и всъдеход, а седем години по-късно там да се заселят завинаги първите четирима астронавти, към които ще се присъединяват по още четирима души на всеки две години.

Според направените изчисления мисията ще струва около 6 милиарда щатски долара, или над 15 пъти по-малко от бюджета на предложения от NASA проект от 2009 г. за временно изпращане на Марс на астронавти, които след това да се върнат обратно на Земята.
Лансдорп, който притежава контролния пакет акции на медийната корпорация Interplanetary Media Group, смята да осигури пълния размер на финансирането чрез приходи от реклама. За целта той смята да реализира Mars One като реалити шоу, чиито подготвителни етапи ще стартират съвсем скоро.


След като е провел серия разговори с Paul Römer – един от създателите на Big Brother, Лансдорп е убеден, че Mars One ще прикове пред телевизорите хората по цял свят, което му гарантира постоянни приходи от реклама, като най-големите печалби ще постъпят през 2022 и 2023 г.

Как би могъл да е сигурен, че хората ще искат да гледат това шоу, чието обявяване предизвика преди всичко критика и скептицизъм, въпреки че проектът се ползва с подкрепата на Нобеловия лауреат за физика Gerard 't Hooft? Много просто – като предостави избора на четиримата души, които ще напуснат завинаги планетата на 22 април 2013 г., на зрителите.

Това ще са две жени и двама мъже, избрани между стотици, може би хиляди кандидати, пресявани в хода на десетгодишната подготовка за мисията в отделни етапи.

През това време желаещите да се впуснат в това смъртоносно според скептиците приключение ще преминат през тренировъчни програми и ще трябва да убедят зрителите, че имат личностните качества да се справят с изпитанията, които им предстоят. И са достатъчно интересни, за да не омръзнат на "публиката" след първата година, което никак няма да се хареса на рекламодателите.

За да бъдат допуснати до участие, кандидатите трябва да отговарят само на две условия – да имат навършени 18 години и да мечтаят да изживеят живота си, колкото и да продължи той, на друга планета.

Земният етап от Mars One, включващ кастингите и избора на участници в мисията, вероятно ще се доближава като телевизионен формат най-вече до Survivor, но ще има елементи и от реалити шоуто The Amazing Race и документалните програми на PBS.

Каква форма ще придобие шоуто, след като напусне планетата, Лансдорп не се наема да каже, тъй като никой, в това число спонсорите, няма да имат думата, намирайки се на повече от 200 милиона километра от участниците в Mars One.

"Ако не им хареса, могат да залепят тиксо на камерата и ние няма да можем да направим нищо по въпроса", коментира Лансдорп, който твърди, че е готов сам да се включи в мисията, но има "наистина чудесна приятелка, която не е съгласна", поради което ще наблюдава Mars One от Земята.

Сподели.