Марио Хосен пред Avtora.com: Изкуството е мостът между реалността и вечния живот

Pinterest LinkedIn +

Прероденият Паганини, както светът нарича Марио Хосен, ще изнесе зрелищен концерт на 25 ноември в зала 1 на НДК. Малко преди това музикантът разкрива пред Avtora.com малко повече за гостуването си у нас.

Avtora.com: Здравейте, г-н Хосен! През ноември отново ще Ви видим на българска сцена. Как се чувствате у нас в навечерието на поредния си концерт? 

Марио Хосен: България е моята родина и аз очаквам концерта през ноември с голямо нетърпение. Всяка среща с публиката е свързана с незабравимо изживяване както на сцената, така и в периода на подготовката.

Avtora.com: Какво сте подготвил на почитателите си тук този път? 

Марио Хосен: Нашият екип работи по интересна концепция за модерна симбиоза между концерт и мултимедийна визуално-драматична реализация на темата "Виртуозност и музикален диалог".

Avtora.com: Интересно е, че концертът Ви този път ще бъде под формата на "дуел". Как и защо избрахте този формат?

Марио Хосен: "Дуел-среща". От една страна имаме екип от творчески музикално-естетически съмишленници, вдъхновени от гениална музика, от друга – две светоусещания в музиката, паралелни светове, представени от два коренно противоположни темперамента. Форматът е вълнуващ, защото има театрална драматичност и творчески директен сблъсък.

Avtora.com: Откога се познавате и работите заедно с Адриан Йотикер? Какво Ви носи сътрудничеството с него? 

Марио Хосен: Адриан е изключителна личност и голям пианист. Вдъновение е всяка творческа среща с неговото изкуство. Ние сме и от години близки семейни приятели. 

Днес традиционното музикално образование до голяма степен загуби корените си във философията на музиката. Щастлив съм, че имам в близкото си обкръжение приятели артисти с философска визия за изкуството, която осмисля битието ни като посланици на определена естетиката в подхода към изкуството. 

Avtora.com: Напоследък класическата музика сякаш започна да става по-популярна и сред широката аудитория. На какво, според Вас, се дължи този ренесанс? 

Марио Хосен: Имаме нужда от истински, дълбоки и зареждащи ни събития в живота си. Хората разбират, че материалистичното и технологично общество, в което живеем, отчуждава и разделя. Изкуството е мостът между реалността и вечния живот. Човечеството е носител и на духовна светлина, за която, тичайки от задача към задача, сме забравили, че трябва да се грижим. Тенденцията за завръщане към хуманизма и дълбочината във взаимоотношенията към природата и изкуството е факт. Убеден съм, че много хора, особено младите, търсят други пътища за развитие на духовността си, различна от налаганата по медийте поп и псевдо култура.

Avtora.com: Знаем, че преподавате в България и в други държави. Кое е най-важното, което бихте искали учениците да запомнят в своето развитие на професионални музиканти? 

Марио Хосен: Че освен на инструменталната професионална творческа реализация те са и носители на нещо много, много повече: на философското послание за Музика! 

Музиката като общ енергиен знаменател за вибрациите на Вселената (Музика Универсалис), вибрациите в човешкото тяло (Музика Хумана). Тези музикални честотни вибрации са физически факт и макар да не се чуват буквално, ние сме носители на това фино енергийно послание чрез професията си. Наше задължение е като творци да се интересуваме, да изследваме и да работим върху това математично и религиозно понятие за класическата хармония. 

Avtora.com: С какви чувства и мисли бихте искали да останат българските слушатели след края на концерта Ви в София? Какво послание искате да им предадете?

Марио Хосен: Да останат заредени с положителна емоция, вдъхновени от красива и емоционална музика и да прекарат моменти в духовна хармония.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.