Мария Жекова разкрива още от кулинарните тайни на Габрово в новия епизод на "Вкусът на България"

Pinterest LinkedIn +

Сладки изкушения и позабравените занаяти на този край гледайте днес от 11:00 ч. по bTV

Водещата на „Вкусът на България“ Мария ще разкрие още от кулинарните тайни на Габрово в новия епизод на кулинарното приключение - в събота, 23 март, от 11:00 ч. по bTV.

В хлопкарската работилница в музея „Етъра“ зрителите ще станат свидетели на позабравения занаят за правене на „траки“ (вид камбани) и ще научат откъде идва думата „ламарина“. В грънчарската работилница пък ще стане ясно как „Вкусът на България“ е повлиял на изработката на подаръчни глинени съдове.

Габрово е популярен с шекерджийството си. Затова местен шекерджия ще проведе специален мастърклас, в който ще научи Мария как да приготвя стария габровски сладкиш „фъч“. След това, но вече в кухнята на Дечковата къща, тя ще открие любопитни стари кухненски уреди и ще разкаже какво е било тяхното предназначение.

На финала на разходката в Габрово водещата ще демонстрира пред камерата автентична ароматна рецепта за постен кекс.

Не съм предполагала, че Габрово ще се окаже толкова сладко място!“, ще възкликне Мария в края на епизода.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.