Мария Бакалова не взе "Оскар". Вижте кои са победителите!

Pinterest LinkedIn +

Българската актриса Мария Бакалова не взе наградата "Оскар" за поддържаща роля, за която беше номинирана. Холивудската легенда Брад Пит обяви, че статуетка в категорията печели Юн Ю-джун за ролята й на бабата във филма "Минари". Лентата представлява полуавтобиографична история на американския режисьор от корейски произход Лий Айзък Чънг, базирана върху детските му години. Образът на бабата е повече от любопитен - любителка на картите, която обича да ругае, тя заминава за Америка, където между нея и внука й се създава истинско приятелство. Ролята донесе на южнокорейката редица отличия, сред които наградата на Гилдията на актьорите и БАФТА.

"Не вярвам в съревнованието", каза Юн Ю-джун, приемайки статуетката "Оскар", и добави, че просто е имала малко повече късмет от останалите претендентки в категорията.

Иначе церемонията по връчване на наградите "Оскар" традиционно се проведе в Лос Анджелис, макар и в друга зала. Сред първите обявени победители беше филмът "Още по едно" на датския режисьор Томас Винтерберг с Мадс Микелсен в главната роля. Лентата получи наградата за най-добър чуждестранен игрален филм.

Наградата за най-добра актриса в главна роля получи Франсис Макдорманд за работата й в „Земя на номади“. Най-добър актьор в главна роля според Американската филмова академия тази година е Антъни Хопкинс с ролята си във филма "Баща". Британският актьор Даниел Калуя получи статуетка за най-добър актьор в поддържаща роля в "Юда и Черния месия".

"Оскар" за най-добър оригинален сценарий получи британката Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал". Тъй като е в напреднала бременност, тя не присъства на церемонията. Наградата за най-добър режисьор получи Клои Чжао за "Земя на номади".

За най-добър анимационен филм беше обявен "За душата" на "Pixar", разказващ и
сторията  за търсещ себе си джаз музикант. Лентата спечели и наградата за оригинална музика. Като най-добър късометражен игрален филм беше награден "Двама далечни непознати", разказващ за убийството на чернокож от бял полицай.


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.