Малки стъпки към големи промени: Как да изградим здравословни навици?

Pinterest LinkedIn +

Разбира се, всеки от нас иска да живее щастлив и успешен живот. За съжаление, в стремежа си към него, ние често правим компромиси със здравето си. Това не трябва да е така. Въпреки че много от нас имат ангажирано и понякога стресиращо ежедневие, само с няколко малки промени тук и там, можем да изградим навици, които ще ни помогнат да бъдем  по-здрави и продуктивни.

Има стотици начини да подобрите продължителността и качеството на живота си. Ние сме подбрали четирите най-важни здравословни навика, които всеки трябва да адаптира към ежедневието си.

 

  1. Водете активен начин на живот.

Редовното движение помага за контролиране на теглото, поддържа здрави костите, мускулите и ставите, намалява риска от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет. Много спортни специалисти препоръчват поне 30 минути активна дейност, пет дни в седмицата, давайки на тялото ви два дни за почивка и възстановяване.

Тренировките обаче не трябва да бъдат изтощително изживяване. Дори една половинчасова разходка може да направи чудеса за вашето здраве и да добави години към продължителността на живота ви. Този навик може лесно да бъде допълнен с малки промени, като изкачване на стълби вместо ползване на асансьор, ходене пеша или паркиране по-далече от желаната ви дестинация и движение по време на обедната ви почивка. Да се чувствате комфортно, също е от изключителна важност. Изберете дамски екип - Ardi Sport, с който ще вмъкнете удобство и стил в ежедневието си.

И най-важното, за да бъдете постоянни - намерете спортни дейности, които ви харесват, а не нещо, което да правите по принуда!

 

  1. Давайте пълноценна почивка на тялото си.

Сънят е от решаващо значение за нашето здравословно състояние. Докато спим, мозъкът изчиства ненужната информация събрана през деня и възстановява нервните окончания, така че да могат да функционират оптимално, когато се събудим.

Всички знаем най-често срещаните ефекти причинени от липсата на сън - сънливост, умора, липса на фокус и забравяне. Последствията от редовното лишаване от сън обаче могат да ги надхвърлят, като вероятно водят до дълготрайни повреди върху сърцето и мозъка ни. За да избегнете тези потенциални заплахи, отделяйте от 7 до 9 часа за сън на ден.

Ако имате проблеми със заспиването, старайте се да сте активни през деня и да изразходвате максимално количество енергия. Също, избягвайте използването на телевизор, лаптоп, мобилен телефон и други устройства преди лягане. Осигурете си истинска почивка!

 

  1. Здравословното хранене е навик, а не диета.

Здравословното хранене е много широко понятие, но може да се придържате към няколко основни правила:

  • Приемайте повече храни богати на витамини, фибри и минерали - плодове, зеленчуци и ядки.
  • Избягвайте захар, тестени изделия и сладки напитки.
  • Намалете максимално приема на червено месо и наблегнете на рибата. Освен че е богат източник на протеини, мазната риба, като скумрия, сьомга, пъстърва и риба тон, е богата на омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни заболявания.
  • Не забравяйте контрола на порциите. Заложете на по-големи количества зеленчуци, и консумирайте по-малко висококалорични храни, съдържащи бързоусвоими въглехидрати и мазнини.
  • Важно е да се храним бавно и да дъвчем обстойно. На стомаха ни са необходими около 20 минути, за да сигнализира на мозъка, че е сит.

 

  1. Не подценявайте важността на хидратацията.

Приемането на достатъчно количество вода е изключително важно, тъй като всяка клетка, тъкан и орган в тялото ни се нуждае от нея. Организма може да съдържа до 75% вода, за това нейната необходимост не бива да бъде подценявана.

Традиционно се смята, че трябва да приемаме поне осем чаши или около два литра вода на ден. Всъщност, това зависи от вашето тегло, като има достъпни калкулатори онлайн, с които да изчислим точното необходимо количество за нас. След изграждането на този навик, не само ще се чувствате по-добре, но и ще се сдобиете с по-гладка и сияйна кожа.

Повечето хора искат да изградят поне един добър навик или се опитват да се откажат от нежелан такъв. Лошите навици може да помагат да избягаме от проблемите, но добрите са начина да се борим с тях. Адаптирането към здравословен начин на живот, стъпка по стъпка, подобрява нашето психическо и физическо здраве, води до баланс и вътрешно удовлетворение. С тези малки промени можете да постигнете огромни резултати!

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.