Малки сладки лъжкини (Pretty Little Liars)

Pinterest LinkedIn +

Когато си мислим, че сме видяли всичко на малкия екран, точно тогава се случва да ни провокира още нещо. Този път това е сериалът "Малки сладки лъжкини" (Pretty Little Liars).

Той ни грабва още с оригиналната си заглавна песен и кадрите към нея, а стилът на "Клюкарката" и "Кварталът на богатите", примесен с крими елементи, драма и солидна доза напрежение, го превръщат в изключително интригуващ и провокативен, успяващ да избяга от клишето на тийн сериалите.

Идеята

Основната идея на Pretty Little Liars е да бъде подобие на хита "Отчаяни съпруги", само че предназначен за тийнейджърска аудитория.

Продуцентите на "Клюкарката" (Gossip girl) насочват вниманието ни върху четири гимназистки, чийто живот коренно се променя след мистериозното изчезване на лидерката им. Пилотният епизод на сериала е излъчен на 8 юни 2010 година по американската телевизия ABC Family.

Малки сладки жени (Pretty Little Liars)

"Малки сладки лъжкини" се основава на едноименната поредица от книги на американката Сара Шепард, която до момента е издала осем на брой. След успеха, на който се радва сериалът, Шепард обяви, че ще напише още четири книги, като първата от тях се очаква да бъде публикувана на 5 юли 2011 година.

Сюжетът

На пръв поглед спокойното американско градче Роузууд, в което жителите са богати и преуспели, се оказва в шок след смъртта на тийнейджърката Алисън ДиЛорентис. Убиецът е неизвестен, теориите около трагичната смърт са много и различни, а четирите най-близки приятелки на Алисън знаят повече, отколкото изглежда.

И точно, когато те си мислят, че всичко е заровено и забравено, започват да получават странни съобщения от мистериозната личност "А". Всеки техен ход е следен, всяка малка тайна бива напомнена отново, за да превърне живота им в игра на котка и мишка.

След излизането на осмата книга от поредица на Сара Шепард, в която става ясно кой всъщност е "А", публиката започна да гадае дали сценаристите ще използват същия изход на мистерията. От екипа на сериала издават само, че до разкриването на личността на "А" има много време, като гарантират огромна доза изненади и шокиращи моменти.

Малки сладки жени (Pretty Little Liars)

"Малки сладки лъжкини" навлиза дълбоко в света на тийнейджърите, излагайки на показ всички онези тайни, които често биват спестени или завоалирани. Булимията, хомосексуалността, връзките с възрастни мъже са част от темите, които са заложени и предоставят интересен, съвременен прочит.

Може би това, което отличава сериала от другите от този род, е липсата на главна героиня. Факт е и, че нито една от тях не е представена в изцяло добра светлина. Всяка една от четирите има своя сюжетна линия, която търпи развитие през целия първи засега сезон.

Отзиви

Очакванията към Pretty Little Liars са огромни и публиката е в напрежение. Промо клиповете обещават интересни обрати, различни гледни точки, но резултатите са противоречиви. Има както овации, така и освиркване. За някои сериалът е дързък, за други - неуспешен опит за копиране на "Клюкарката". На част от зрителите пък им идва твърде много информацията за буйния живот на съвременните тийнейджъри.

Малки сладки жени (Pretty Little Liars)

Според проучванията, сериалът Pretty Little Liars привлича най-вече женската аудитория, както и младата публика на възраст между 12-32 г. С развитието на сезона, рейтингите се покачват, за да достигнат до 3.64 милиона зрители, които са изгледали последния епизод на 21 март 2011 година. Така "Малки сладки лъжкини" се класира на второ място по гледаемост в телевизионната мрежа. На 14 юни 2011 година се очаква да стартира новият втори сезон, като интересът към него е по-голям дори от първия епизод отпреди една година.

Героините

Ариа Монтгомъри - още в първия епизод героинята се озовава в компрометираща ситуация с по-възрастен от нея мъж. Той от своя страна е новият й учител в гимназията. Историята около забранената любов, постоянното криене, породено от тайната им връзка, е пречупена и представена от романтична гледна точка. Но не всички зрители я приемат радушно, още повече, че сексът с непълнолетна е... престъпление и то сериозно наказуемо от закона.

Спенсър Хейстингс - амбициозната. Тъй като действието на сериала в по-голямата си част е в училищна среда, то поне една от героините трябва да "залага на ученето". Спенсър е умната в групичката им, но дори и при нея се случва да открадне есе, както и две от гаджетата на собствената си сестра.

Малки сладки жени (Pretty Little Liars)

Хана Марин - след смъртта на Алисън, Хана заема нейното място на лидер. От закръглено и срамежливо момиче, се превръща в "пчелата майка" в гимназията. Скъпи, луксозни дрехи, някои придобити с кражба, отсъстващ баща и непостоянна майка.... проблемите на героинята са в изобилие.

Емили Фийлдс - спортистката. На пръв поглед мило и симпатично момиче, което обаче се бори с предразсъдъците на съучениците и дори собственото си семейство, след разкриване на хомосексуалната си ориентация.

Сериалът Pretty Little Liars разчита основно на нови и свежи лица - актрисите нямат почти никакви други по-сериозни изяви. Едно от малкото познати за публиката лица е това на Холи Мари Комбс в ролята на майката на Ариа, която участва в сериалите "Зад оградата" (Picket Fences) и "Чародейки" (Charmed).


Сподели.