"Малката голяма панда" - за екологията или защо мястото, в което живеем, е от значение

Pinterest LinkedIn +

Анимациите с животни, насочени към подрастващата аудитория почти винаги са се превръщали в хитове, но в последните няколко години този процент е изключително висок. След успеха на първите две части на "Кунг-Фу Панда", симпатичните мечета се завръщат у нас с още по-интригуваща продукция.

"Малката голяма панда" обаче има доста по-сериозни амбиции от предшественика си или от това да е просто първата китайска 3D анимация - тя се опитва да насочи вниманието ни към един все по-застрашителен проблем: липсата на екологична глобална култура.

Лентата на режисьора Грег Мануринг, чиято биография включва незабравими за детското поколение заглавия като "Цар Лъв", "Астерикс и викингите" и др., разказва историята на малката панда Манчу.

Необикновеният представител на вида си е единственият, който разбира колко сериозна заплаха е изсичането на бамбуковите гори в Китай – това нарушава естествения хабитат на пандите и поставя под угроза въобще тяхното оцеляване.


Заедно с група свои приятели, Манчу решава да покаже на хората, че типична черта за вида мечки е ленивостта им, затова именно човешкият род е този, който трябва да осъзнае грешката си и да промени навиците си, за да спомогне за запазването на пандите като вид.

Закодираното послание се развива на фона на великолепни гледки и красиви пейзажи  на китайските планини, но като че визията не ни изненадва особено – все пак аниматорът Грег Мануоринг е работил толкова дълго за Disney, че това е и най-очакваното предимство на всеки един филм, който създава в кариерата си.


Реализиран с буквално смешния за стандартите на подобен тип продукция бюджет от едва 7,5 милиона евро, "Малката голяма панда" ще допадне със сигурност и на родните зрители, и не само на тези в подрастваща възраст, но и на онези, за които мястото, в което живеем, е от значение.

Лентата е дублирана на български език, с гласовете на Ася Рачева, Гергана Стоянова, Симона Нанова, Николай Николов и др., което допълнително засилва въздействието й и я превръща в едно от най-приятните предложения на родния екран напоследък.


Сподели.