"Мъжете в черно" се справиха с "Отмъстителите" в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Третият филм от sci-fi комедийната поредица "Мъже в черно", режисиран от Бари Зоненфелд по сценария на Етан Коен, е новият лидер в американската боксофис класация, която през последните три седмици бе оглавявана от The Avengers - най-доходоносната кино продукция на 2012 г. както в САЩ, така и в световен мащаб.

Men in Black 3 (MiB3) дебютира с приходи от $55 млн. – с $18 млн. повече от тези на The Avengers и с около 3 млн. повече от тези на първите два филма, издадени през 1997 г. и 2002 г.

Според днешните цени на билетите за кино обаче, дебютните уикенд боксофиси на MiB 1 и 2 са равняват на $70-$80 млн., което прави новият филм най-малко успешният по този показател. Освен Уил Смит и Томи Лий Джоунс, в лентата участват Джош Бролин, Ема Томпсън и Джъмейн Клемънт, чието име се свързва преди всичко с изявите му в комедийното дуо Flight of the Conchords.

Между критиката и публиката последната е тази, която дава по-високи оценки на MiB3 – рейтингът й в MetaScore е 58/100, докато този на IMDB потребителите е над 70/100. По данни на CinemaScore от проведения екзитпол в американските кинотеатри през изминалите почивни дни, повечето зрители са дали отлични оценки на филма, за което свидетелства и средноаритметичният му рейтинг от B+.

В глобален мащаб, в дебютния си уикенд третата кино адаптация по комиксите на Лоуел Кънингам е инкасирала повече от $200 млн., избивайки бюджета си от $215 млн. Последният е съизмерим с този на Avengers и потеглилия тромаво Battleship, който дебютира под No.2 в предишното издание на класацията, и по-малък от този на най-високобюджетната кино продукция на 2012 г. - John Carter.

Що се отнася до Avengers, мега продукцията по комиксите на Marvel изгуби лидерството си в американския боксофис, но не преди да е счупила поредния рекорд – тази събота филмът на Disney премина границата от $500 млн. от продадени билети в САЩ и Канада, ставайки първият в историята, постигнал това само за 23 дни.

Далеч преди края на тура на Avengers в американските кинотеатри, той стана четвъртият най-доходоносен филм на всички времена, изоставайки единствено от Avatar, Titanic и The Dark Knight.

Единственото друго ново заглавие в актуалната боксофис класация на Северна Америка е поставеният на пето място нискобюджетен хорър Chernobyl Diaries с приходи от $8 млн.

Както подсказва заглавието му, централно място в сюжета на филма заема ядрената електроцентрала в Чернобил, където група екстремни туристи решават да отидат на обиколка, от която може и никога да не се върнат. Филмът е продуциран от Alcon Entertainment с бюджет от $12.5 млн. и получи предимно негативни рецензии, в резултат на което има Metascore от едва 31/100.

Издадените едновременно през третата седмица на май Battleship и The Dictator отново са поставени един зад друг, но този път на трета и четвърта позиция с приходи от $10.8 млн. и $9.5, съответно, а във втората половина от топ 10 са нареждат Dark Shadows, $7.5 млн., What to Expect When You're Expecting, $7.2 млн., The Best Exotic Marigold Hotel, $6.4 млн., The Hunger Games, $2.2 млн. и Think Like a Man, $1.4 млн.

Сподели.