Мъж съди Apple за потенциално оглушаване

Pinterest LinkedIn +

Джон Патерсън от Луизиана подаде в калифорнийски съд жалба срещу фирмата Apple, защото смята, че от техния МР3 плейър iPod се оглушава.

Според Патерсън тези плейъри били “с дефектен дизайн, който не съдържа предупреждение, че от употребата им може да се оглушее”.
 
От създаването на iPod през 2001 досега са продадени над 42 милиона екземпляра и това го превърна в най-популярния МР3 плейър в света. Освен с това, че побира много песни, iPod е известен и с това, че може да възпроизвежда звуци със сила над 115 децибела, което може да оглуши човек.

Тъжителят иска компенсация за неопределени щети и бъдещ ъпгрейд на iPod, който да премахне опасността от евентуално оглушаване. Според жалбата Патерсън си бил купил  iPod миналата година, но не става ясно дали е загубил слуха си вследствие на употребата му.
 
“Клиентът ми не знае дали е оглушал от слушането на  iPod, казва пред агенция АР Стийв Бреман, адвокат на Патерсън. Но това в случая е без значение, защото жалбата се занимава с потенциалната опасност от оглушаване в следствие на слушането на  iPod.”

Според Бреман, клиентът му искал компенсация за това, че си е купил дефектен и потенциално опасен продукт. От  Apple отказват всякакъв коментар по въпроса.

Неотдавна рок легендата Пит Таушенд (Pete Townshend), от The Who предупреди публично, че дългото ползване на слушалки може да доведе до оглушаване.

Сподели.