23 Март 2018, 22:30

Магията на киното: 3 книги, които всеки киноман трябва да има

Google+ Pinterest LinkedIn +

Безценна възможност да погледнете в света на киното отвътре, следващите три заглавия са истинско изкушение за всеки запален киноман.

"Капризни години" на Иржи Менцел 

Един от най-значимите съвременни режисьори – Иржи Менцел – е специален гост на второто издание на единствения кино-литературен фестивал в света CineLibri. Менцел ще присъства на прожекциите на филма си "Обслужвал съм английския крал" на 14 октомври в кино "Люмиер" и 15 октомври в кино "Одеон". Билети за прожекциите можете да намерите ТУК.

Освен изключителната възможност да видите големия режисьор на живо, организаторите на фестивала от издателство Colibri са се погрижили да осигурят на почитателите му едно особено изкушаващо четиво – неговата автобиография.

"Искам да правя филми така, че хората да ги харесват и да обичат да ги гледат" – пише Менцел и посвещава книгата си именно на това, разказвайки защо е избрал да се посвети на киното, въпреки че първата му любов е театърът, и как е създал някои от най-известните си ленти.

Ако сте любопитни да научите повече за "новата вълна" в чешкото кино, за Пражката пролет, за първия път, когато Менцел печели "Оскар", и за екранизациите по романите на любимия му писател Бохумил Храбал, най-лесният начин да го направите е ТУК

"Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин"

"Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин" е биографична книга, съставена от диалози между автора и режисьора Вернер Херцог – eдна от безспорно най-ярките и значими личности в европейското кино. Наричат го живата легенда на немското кино, а Франсоа Трюфо го определя като "най-важния жив кинорежисьор".

Книгата представлява форум за завладяващите възгледи и идеи на Херцог, разкази за хората, с които режисьорът е общувал и работил. Освен любопитни факти за създаването на някои от най-известните филми на Херцог "Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин" предлага на читателите и развенчаване на цял куп фалшиви слухове и лъжи, които са пускани по адрес на личността му и на неговите филми.

Филмът "Фицкаралдо", част от програмата на CineLibri, е сред най-важните ленти на Херцог. За снимките му той организира пренасянето на цял кораб през планина в амазонската джунгла. Ако сте любопитни да видите резултата, можете да намерите билети за прожекциите, а най-прекият път до "Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин" е ТУК.

"Киносценарият" на Сид Фийлд

Връзката между думите и образите на големия екран е неразривна, дори да не става дума за екранизации по литературни произведения, защото всеки филм започва своя живот като сценарий. Сид Фийлд е истински гуру в тази област, автор е на няколко бестселъра, посветени на създаването на сценарии, сред които е и "Киносценарият"

Книгите на Сид Фийлд са преведени на повече от 20 езика, преиздават ги непрекъснато и са задължителни учебници в престижни курсове в над 400 колежа и университета в Америка. Сред бившите му възпитаници са Алфонсо Куарон, Джъд Апатоу и Лаура Ескивел.

Една от основните идеи в "Киносценарият" е, че писането на сценарии е занаят, който може да бъде усвоен. Сид Фийлд извежда ясно основните разлики между литературата и сценарното писане, опитвайки се да даде отговор на въпроса кое прави един сценарий добър, като едновременно с това разглежда внимателно задължителните елементи, от които той трябва да бъде съставен.

Кои са те и защо създаването на сценарии е препънало великия Ф. Скот Фицджералд – можете да научите ТУК.

Сподели.