Magicka

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън ролева игра Година: 2011 Разработва: Arrowhead Game Studios Издава: Paradox Interactive Платформа: PC | Xbox 360

За Diablo клонинги сме чували много. Така де, успехът поражда подражание. За годините от 1996 насам, когато революционната игра на Blizzard North се появи и промени света на ролевите заглавия завинаги, жанрът "екшън RPG" нарои много и различни свои копия – кои по-успешни (Titan Quest, Dungeon Siege), кои не чак толкова (Legend: Hand of God, Loki: Heroes of Mythology).

Ще се позанимаем с още един такъв клонинг с малко странното име Magicka – дело на малкото шведско студио Arrowhead Game Studios, които (трябва да признаем) са създали една много, ама наистина много оригинална игра.  

Макар на пръв поглед да изглежда (и да се играе) точно като поредния Diablo клон, Magicka ще ви разсмее още в първите си няколко минути, демонстрирайки меко казано шантаво чувство за хумор. Още в самото начало на играта например, ще се натъкнете на една мила женица, над главата на която (естествено!), в най-добрите традиции на ролевите игри, виси голяма жълта удивителна, която показва, че от нея можете да получите задача, която (ако бъде изпълнена) ще ви донесе награда. 

Оказва се, че жената има проблем с някакви досадни плъхове. Ако я отървете от тях, ви обещава тлъста купчина злато, но докато се опитва да ви обясни в подробности поставената мисия, ви прекъсват група гоблини, които крещят нечленоразделно (само, че беззвучно, единствено с текст като в комиксите). С мъка успявате да разчистите гадините от пътя си, след което се връщате при жената, която обаче ви заявява, че вече е размислила и въпросните плъхове всъщност не й пречат чак толкова.

Въпреки това тя решава да ви възнагради с обещаната купчина злато, но се натъква на неочаквана и непреодолима пречка – героят ви всъщност няма инвентар, където да си прибере наградата! Звучи лудо нали? И това е само, само началото! По нататък ще се натъкнете на десетки, стотици препратки към популярни филми, игри, книги, с които Magicka безжалостно се бъзика. 

Щурото чувство за хумор - настрана, играта притежава и редица други плюсове, най-същественият от които е изключително оригиналната магическа система, която предлага. Тя е базирана на осем основни елемента: огън, вода, лед, земя, светкавица, мистерия, лечение и щит. Всеки един от тях може да бъде комбиниран с още четири от останалите, за създаване на огромно разнообразие от заклинания, ефектите от които са дистанционна атака, въздействие върху областта в непосредствена близост около героя ви, върху самия него или върху меча му. 

Всеки от осемте елемента се активира със съответен бутон, разположен в лявата част на клавиатурата (около WASD клавишите) и комбинирането се извършва като просто ги натискате един по един в избрана от вас последователност. След това с един от бутоните на мишката изричате готово заклинание. Звучи малко сложно, но на практика е изключително интуитивно, а крайните ефекти от съчетаването на различните елементи всъщност си има определена вътрешна логика.

Така например ако натиснете "огън" + "земя", а след това изберете "дистанционна атака" персонажът ви ще изстреля по враговете топка разтопена скала. Ако пък изпълните подобна последователност от действия, но комбинирате два пъти елемент "огън" и два пъти "земя", огненото кълбо, което ще получите ще е около два пъти по-голямо. Ако пък изречете заклинание за лечение върху меча си, следващият враг, който наръгате с него вместо да умре, ще бъде излекуван! Отделно съществуват и редица специални комбинации с по-уникален краен ефект като например съживяване на мъртвите или метеоритен дъжд. 

Още от първия момент, в който започнете да разучавате тази невероятно луда и находчива магическа система ще забележите липсата на три много важни елемента, типични за почти всяка фентъзи ролева игра от този вид: в Magicka няма да откриете мана (обикновено захранва магиите), време за "охлаждане" (нужно за презареждане, преди героят ви да може да изрече отново заклинание от същия вид) и... милост!

Това последното мисля е ясно – можете да хвърляте заклинания непрестанно в каквато си поискате последователност, на ляво и на дясно в общи линии със скоростта, с която пръстите ви успяват да подскачат по клавиатурата, а когато играете в кооперативен режим с приятели, не се тревожете много за т.нар. "приятелски" огън, защото той е неделима (и дяволски смешна) част от цялото забавление. 

На финала мога да ви кажа със сигурност две неща: първо Magicka не е (и няма амбицията да е) Diablo III и второ – Magicka е най-готината, весела и развлекателна игра от жанра, която ми е попадала някога. Със сигурност си заслужава всяка стотинка от смешните 20 лв., за които се предлага през Steam.

Препоръчваме горещо!


Сподели.