Madonna призовава към промяна със силна реч, вдъхновена от трагедията в Париж (Видео)

Pinterest LinkedIn +

За разлика от други свои колеги, в това число Foo Fighters и U2, Madonna не направи каквито и да било промени по графика на турнето си, продиктувани от кръвопролитията в Париж и повишените мерки за сигурност на Стария континент. Още на следващия ден - 14 ноември - тя излезе на сцената на Tele2 Arena в шведската столица за седмия гиг от своето десето световно концертно турне Rebel Heart Tour.

Вярна на себе си и на милионите си фенове по цял свят, 57-годишната поп икона - една от 25-те най-влиятелни жени на XX век според Time - използва известността си, за да бъде посланик на ценностите, с които според нея единствено може да се противодейства на деструктивните процеси в обществото.

"Наистина беше извънредно трудно за мен да направя това шоу, защото се чувствам разкъсана. Имам предвид, че се питам защо съм тук, танцувам и се забавлявам, докато хората оплакват загубата на своите любими? От друга страна, знам, че те точно това искат. Искат да ни накарат да замълчим. Искат да заглушат гласовете ни. Ние обаче няма да го позволим", обърна се към публиката Кралицата на попа, майка на четири деца, две от които осиновени от африканската държава Малави.

В своята шестминутна реч, предшестваща акустичното изпълнение на емблематичното и скандално за времето си парче Like a Prayer от 1989 година, чийто клип бе заклеймен от Ватикана, певицата отправи призив за промяна - промяна "във всички нас, защото никога, никога няма да променим света, в който живеем, ако не променим себе си. Ако не променим начина, по който се отнасяме едни с други в ежедневието.


Промяната няма да се случи, като изберем друг президент, нито като избиваме още и още хора. Промяната в света ще дойде от промяната в начина, по който всеки човек третира останалите хора, дори за най-обикновените неща. Ние сме длъжни да започнем да се отнасяме към всяко човешко същество с уважение, да ценим човешкото достойнство - това и само това е начинът да променим света".


Сподели.