Machete Kills - Робърт Родригес, Дани Трехо и Мел Гибсън в убийствено добра комбинация

Pinterest LinkedIn +

Ако досега сте имали дори най-малко съмнение, че Робърт Родригес (Robert Rodriguez) е зъл гений, Machete Kills (Мачете убива) със сигурност ще го заличи. Пригответе се за лееща се кръв, безпощаден Дани Трехо (Danny Trejo), опасно луд Мел Гибсън (Mel Gibson) и изобилие от красиви и безпощадни жени.

Робърт Родригес (Robert Rodriguez), точно като Куентин Тарантино (Quentin Tarantino), с когото често работи, притежава характерен, лесно разпознаваем стил. Във филмографията му не липсва жанрово разнообразие, но въпреки това дори когото гледате някоя от трите части на Spy Kids, където няма как да пръска кръв и да се търкалят отрязани глави, има достатъчно неща, които подсказват кой е режисьорът.

Ако не сте фенове на Родригес, Machete Kills едва ли ще се окаже лентата, променила отношението ви към творчеството му. Онези от вас обаче, които си спомнят с усмивка Desperado, From Dusk Till Dawn, Sin City и Planet Terror, определено няма да останат разочаровани от Machete Kills. Не само заради солидната доза леко бутафорна бруталност, но и заради брилянтния актьорски състав.

Machete Kills е продължение на излезлия през 2010 г. Machete, който от своя страна е вдъхновен от създадените още през 2007 г. фалшиви трейлъри, част от проекта Grindhouse на Родригес и Тарантино. Там за пръв път се появява персонажът Мачете, който се превръща в основно действащо лице на двата вече споменати филма.

Мачете (Дани Трехо) е онзи набит, покрит с белези и татуировки бивш федерален агент, който говори за себе си в трето лице и има наистина завиден талант да се измъква жив и здрав от привидно невъзможни ситуации, оставяйки след себе си сериозно количество трупове. Именно този негов талант го прави идеален кандидат за мисия, с която никой друг не би се справил.

Възложителят на мисията е самият президент на САЩ, чиято роля е поверена на Карлос Естебес (Carlos Estevez). Ако още не сте се досетили, това е истинското име на Чарли Шийн (Charlie Sheen) и съвсем не е изненадващо, че е решил да използва него, като се има предвид връзката на по-голяма част от актьорския състав и на самия режисьор с Мексико. Където се развива и действието в Machete Kills, което също не е необичайно за лентите на Родригес.

Президентът изпраща Мачете по следите на опасния бунтовник Мендес (Демиан Бичир), който заплашва да взриви Вашингтон, а таймерът на ракетата, която иска да използва за целта, е свързан със сърцето му. Оказва се обаче, че той е само пионка, а истинският зъл гений, който стои зад всичко, е Лутър Воз (Мел Гибсън) и той е много по-луд от Мендес.

Очарователно шизофреничен, Деймиън Бичир (Demian Bichir), когото повечето от вас вероятно свързват с криминалния сериал The Bridge, Savages на Оливър Стоун (Oliver Stone) и донеслия му номинация за "Оскар" A Better Life, е една съвсем малка част от шеметния коктейл от брилянтни актьори и ексцентрични персонажи, който заформя Родригес.

Освен Чарли Шийн и Мел Гибсън (Mel Gibson), на когото ролята на луд гений определено отива, към каста на Machete Kills се присъединяват и три наистина спиращи дъха дами. София Вергара (Sofía Vergara), която сме свикнали да виждаме в едно далеч по-миловидно амплоа, е съдържателка на публичен дом с доста избухлив характер, Амбър Хард (Amber Heard) е опасно красив двоен агент, а Мишел Родригес (Michelle Rodriguez), точно както в първия филм, винаги е точно там, където трябва да бъде, за да помогне на Мачете.

Последното допълнение към звездния актьорски състав на Machete Kills са Антонио Бандерас (Antonio Banderas), Lady Gaga и Куба Гудинг-Джуниър (Cuba Gooding Jr.), които си поделят ролята на мистичния наемен убиец El Camaleón.

Като прибавите към всичко това достатъчно черен хумор, няколко иронични препратки към познати на всички кино класики, характерния за филмите на Родригес добър саундтрак и, разбира се, каменното изражение на Дани Трехо, резултатът е убийствено забавен.

Сподели.