Lumi – открийте непознатото в web с новата услуга за препоръки от създателите на Last.fm

Pinterest LinkedIn +

Неслучайно наричат Last.fm "музикалния Facebook". Уникалната комбинация от социална мрежа за споделяне на интереси, тонове безплатна музика и изумително точен в попаденията си енджин за препоръки на изпълнители и групи, базиран от индивидуалните предпочитания на всеки потребител, отдавна са превърнали този сайт в икона за аудио маниаците.

Неотдавна създателите му Мартин Стиксъл и Феликс Милър стартираха нова услуга, която, макар че привидно се различава от идеите зад Last.fm, споделя доста обща концепция с култовия музикален портал.

Тази нова инициатива носи името Lumi и представлява енджин за генериране на уеб препоръки от ново поколение.

За да се възползвате от услугите на Lumi, първо ще трябва да изтеглите малка добавка за вашия браузър (за момента се поддържат Chrome, Firefox и Safari). След това Lumi ще анализира интелигентно вашата браузър история и на тази основа ще ви предложи различни тематични категории, съобразени с вашите интереси.

Скромна намеса от ваша страна ще помогне на услугата да се ориентира по-бързо в точната посока – технологии, спорт, книги, филми, видео игри, музика.

Оттам нататък Lumi ще следи всяка от избраните категории и ще ви осведомява за новости в нея или ще ви предлага за посещаване уеб линкове, които сте пропуснали или за които дори не подозирате, че съществуват.

Ако списъкът ви с интереси е прекалено голям, не се притеснявайте – Lumi предлага изключително приятен, много добре подреден, шарен и интуитивен интерфейс, в който лесно ще се ориентирате – услугата подрежда на една страна местата, които вече сте посетили, в друга секция организира предложенията и препоръките си, а в трета ви дава възможност да споделите интересни новини или сайтове с приятелите си.

С времето препоръките на Lumi ще стават по-точни – колкото повече време използвате услугата, толкова по-интелигентна става тя, тъй като разполага с алгоритъм за самообучение, подобен на този на Last.fm.

Добрата новина е, че, за разлика от алгоритмите за препоръки на Google например, Lumi не събира потребителски данни. Всички нейни предположения се базират само и единствено на така наречените "бисквитки" (cookies), които всеки браузър генерира, и на вашата собствена уеб сърфинг история.

Сподели.