Луи или Луис? Името на малкия принц продължава да пали страстите

Pinterest LinkedIn +

Името на най-малкия претендент за британската корона беше обявено преди минути, но вместо да успокои страстите, съобщението предизвика нови брожения сред любителите на кралски новини.

След три дни напрегнато мълчание от двореца "Кенсингтън" обявиха, че херцогът и херцогинята на Кеймбридж са кръстили новороденото си момченце принц Луи Артър Чарлз (Louis Arthur Charles). С което вълнението около името на наследника нарасна още повече и възникна важният въпрос как трябва да се произнася първото от трите кралски имена - Луи или Луис?

И двата варианта на популярното на Острова име са еднакво възможни и допустими, затова се наложи от двореца да уточнят специално, че правилното произношение на името на принца е без "с", съобщава "Индипендънт". Титлата, с която се ражда бебето, е Негово кралско височество принц Луи от Кеймбридж, допълниха официални представители на кралската фамилия.

Недоразумението донякъде произтича от факта, че американците понякога произнасят името "Louis" като "Lewis", докато при британците такова объркване е почти невъзможно, тъй като това име е било давано на много престолонаследници и крале на Острова и те винаги са били наричани "Луи", без да се произнася накрая "с", уточняват от CNN.

Мъжкото име Луи е навлязло в английския език от френски (Louis), което е от старофренското Loois. То, от своя страна, е вариант на среднолатинското собствено име Ludovicus, което пък е латински вариант на германското Hluodowig с буквално значение "прочут във войната".

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.