Lucy - Скарлет Йохансон и красотата на невъзможното

Pinterest LinkedIn +

Кой е любимият ви филм на Люк Бесон (Luc Besson)? Не бързайте да отговаряте, защото, след като гледате Lucy (Люси), отговорът на този въпрос може и да се промени.

Летният киноафиш често не предлага нищо различно от блокбъстъри и анимация, но между тях понякога все пак успява да се промъкне и нещо не толкова предвидимо. Каквото и да сте очаквали след първия трейлър на Lucy, лентата на Бесон със сигурност ще успее да ви изненада.

След малко разочароващия Transcendence е напълно логично да подходите с леко предубеждение към друг подобен сюжет. Добрата новина е, че Lucy е много по-динамичен (едва ли сте очаквали друго от Бесон) и непретенциозен и носи почерка на създателя си без да повтаря излишно предишните му филми.

Най-пленителното нещо в лентата, ако не броим Скарлет Йохансон (Scarlett Johansson), разбира се, е идеята, че човешките свръхспособности са свързани не с друго, а с мозъка. Повечето от вас вероятно знаят, че малко създания използват толкова голяма част от умствения си капацитет, колкото хората.

Ако приемем широко разпространената (и често опровергавана) хипотеза, на която се основава и теорията във филма, то човек използва едва около 10 процента от мозъка си. Предвид технологичния напредък, постигнат с такъв капацитет, той очевидно не е за подценяване.

И въпреки това остава въпросът: на какво ще сме способни, ако използваме по-голяма част от мозъка си? Lucy е едно фантастично (в буквален и преносен смисъл) предположение по темата. След Angel-A и The Fifth Element едва ли сте се съмнявали в умението на Люк Бесон да съчетава екшън и фантастични елементи.

Интересните метафори също често се промъкват в лентите му. Изобилието от визиони в Lucy обаче е изненадващо. Понякога твърде буквалистични, но в по-голямата си част зрелищни, визуалните метафори, които е използвал режисьорът, ясно подсказват, че лентата съвсем няма да е обикновен екшън още в самото й начало.

Историята започва в Тайван, където американската студентка Люси (Скарлет Йохансон) се оказва в крайно неизгодна за нея ситуация. Трябва да пренесе нов наркотик в Европа, но веществото попада в организма й и буквално я превръща в свръхчовек.

Едва ли има нужда да споменаваме страхотния актьорски състав, също характерен за филмите на Бесон, но все пак - освен Скарлет Йохансон и Морган Фрийман (Morgan Freeman), на когото очевидно подобни роли му допадат (все пак играе и в Transcendence), към каста се присъединява и Амр Уакед (Amr Waked), когото повечето от вас вероятно са гледали и в Salmon Fishing in the Yemen.

Реакцията на критиката към лентата обаче далеч не е толкова положителна, колкото тази на феновете на Люк Бесон. Определян като "глупав, но забавен" и "отчасти успешен", Lucy категорично не е филм, който ще хареса на всеки. Трябва да имате слабост към режисьора, към фантастични хипотези и към Скарлет Йохансон (което никак не е трудно), за да го оцените.

Сподели.