LOVE.NET - любов от пръв виртуален поглед

Pinterest LinkedIn +

Що е то виртуална любов и има ли тя почва у нас? Ако животът се развиваше 20 години назад, този въпрос едва ли щеше да има еднозначен отговор.

В света на технологиите днес обаче, трябва да признаем, че модерната приказка за секса и любовта - новият български филм LOVE.NET, която се случва заради и въпреки интернет, звучи адски реалистично. Тук голямата заслуга е и на режисьора Илиян Джевелеков, за който макар и това да е дебют във въпросното амплоа, определено не може да бъде подценяван.

LOVE.NET

Той е същият този човек, за който всяко начало вдига летвата високо – продуцентският му дебют беше с онова заглавие, което вдъхна вълната на увереност и даде отпорна точка за редицата добри български филми след депресиращото затишие в последните 10-15 години - "Дзифт".

Сега Джевелеков е по-малко мрачен и носталгичен, но за сметка на това, далеч по-близък като усещане до нас с новия си филм – LOVE.NET. За тези, които не са запознати със сюжетната линия, продукцията проследява паралелно историите на галерия от персонажи, опитващи се да променят живота си благодарение на виртуалната си самоличност в популярен сайт за запознанства.

Имаме журналист в модно списание, за когото играта в мрежата не е просто лов, а и екстремна линия за изследване; отчуждени от годините съвместен живот съпрузи, които вече дори не се забелязват един друг; типични представители на младото поколение, за което думичката "секс" присъства в ежедневието, повече от която и да било друга; самотна майка, за която интернет е опция да избяга от самата себе си и още редица персонажи, чийто живот в интернет е далеч по-вдъхновяващ, вълнуващ и забавен от сивата реалност, която ги обгражда.

LOVE.NET

Дали когато един човек си създаде онлайн самоличност, тя всъщност не е проекция на това, което би искал да бъде, но не може да си позволи?! Дали предизвикателството да търсиш забавление или нещо друго в интернет, носи повече позитиви или негативи?! Дали виртуалното общуване е социален феномен, породен от самото общество, след като вече не умеем да се изправим лице в лице един с друг и да кажем това, което ни тежи?!

LOVE.NET дава отговор на всички тези въпроси през призмата на любовта във всичките й проявления – неизбежната и необяснима любов, повърхностната и егоистична любов, обвиняващата и опрощаваща любов, горчивата сладост на изневярата и сладката болка на отмъщението. Не можем да не признаем заслугата на Джевелеков и заради факта, че е разгледал проблема през всяка гледна точка, разкривайки както положителните, така и отрицателните страни на живота в мрежата.

LOVE.NET

Въздействието е още по-силно и благодарение на блестящото изпълнение в каста на имена като Захари Бахаров и Христо Шопов, чието присъствие може да съживи всяко едно заглавие повече от всяко друго, на Лилия Маравиля, Койна Русева, Диана Добрева, дори легендата на Uriah Heep Джон Лоутън, внасящ свежия полъх на непрофесионална и въпреки това завладяваща актьорска игра (тук е мястото да отбележим и Диляна Попова като убийствено сексапилна компаньонка), както и на младата, едва 14-годишна Лора Чешмеджиева, която бихме определили като едно от откритията на LOVE.NET (това е и първата главна роля на Христо Шопов в родна продукция на голям екран след 93-та година – период от време, в който той успя да се снима дори под режисурата на Мел Гибсън в "Страстите Христови").

И въпреки вече стартиралите обвинения срещу филма, че е прекалено провокативен и откровен - теза, логична на фона на все още консервативното ни на сексуална тематика общество, ще признаем, че LOVE.NET е заглавие, което те обзема и завладява до самия си финал.

LOVE.NET

Заради три неща – че е тотално различен от всичко, което сме гледали досега и най-вече изцяло зареден с позитивизъм (безспорно свежа нотка на фона на мрачните продукции, населени с мутри, наркотици, убийства, куп депресирани емигранти и т.н.), заради перфектно изградения диалог – нещо, което въпреки положителното ни отношение към редицата български филми напоследък, трудно усещахме, и заради тази човешка нотка, доказваща, че дори и безотказното общуване през чатове, социални мрежи и редица сайтове нe може да убие любовта във всичките й възможни измерения, едно от които, в днешно време и е тя - LOVE.NET.


Сподели.