"Lotus" се завръща с електрическия Evija с 1000 к.с.

Pinterest LinkedIn +

Първият изцяло нов модел на "Lotus" от 2008 г. насам скоро ще бъде факт. Компанията планира подобаващо завръщане с изцяло електрически хиперавтомобил.

Колата ще бъде представена на 16-ти юли т.г. в Лондон, съобщава Autocar. Тя ще се казва Evija (ще се произнася "Евия"), като ще се предлага в ограничена версия - 130 броя.

Evija ще е близо два метра широка, около 4,4 метра дълга и ниско до земята. Тя ще използва карбон за купето, като дизайнът ще търси максимална ефективност и аеродинамика. Ще има тунели в купето, които да отвеждат въздуха и да подобряват стабилността.

Очаква се колата да развива "над 1000 к.с." и ще има пробег около 402 км. с едно зареждане на батериите. Интериорът също ще има много високи технологии с дигитално табло, но и традиционни бутони на централната конзола. Желанието на Lotus е Evija да се усеща като автомобил и шофьорът лесно да борави с функциите без да се разсейва.

Lotus иска да балансира между лукс, престиж и динамика и производителност. Компанията не казва колко ще струва Evija, но споделя, че има достатъчно интерес към колата, който е по-голям от бройките, които ще бъдат произведени.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.