"Lotus" представи най-мощния сериен автомобил, който ще струва 2 млн. долара

Pinterest LinkedIn +

"Lotus" официално се завръща на голямата сцена, при това подобаващо. Компанията представи своя електрически хиперавтомобил Evija, който ще струва 2,1 млн. долара преди данъците.

Колата ще е най-мощният серийно произвеждан автомобил, твърдят от "Lotus". Тя ще развива 2000 к.с. от общо 4 електромотора. Теглото ѝ ще е 1680 кг.

Това ще позволи на Evija да се изстрелва от място до 100 км/ч за "по-малко от три секунди", а максималната скорост ще е "над 320 км/ч". Точните характеристики ще бъдат обявени по-късно, защото колата все още се доработва.

Тя ще е изцяло електрическа и ще има пробег 400 км. при нормално шофиране. От "Lotus" казват, че тя ще се движи "поне" 7 минути на пълна мощност, без това да уврежда батериите. Самите те ще са ново поколение и ще са съвместими с бъдещите 800kw зарядни станции. Дори и със сегашните станции ще може да се зареди 100% за 18 минути.

Дизайнът на колата е вдъхновен от състезанията на Льо Ман и цели да предаде същия дух и усещане на шофьорите на Evija. От колата ще бъдат произведени само в 130 броя, които ще бъдат символ на завръщането на "Lotus". "Колата ще положи основите за бъдещи визионерски модели", казва изпълнителният директор на "Louts" Фил Попъм.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.