Ливанският филм Where Do We Go Now с топ наградата на кинофестивала в Торонто

Pinterest LinkedIn +

Where Do We Go Now (Et maintenant, on va ou?) - вторият филм на родената в Ливан Надин Лабаки (Nadine Labaki), която направи режисьорския си дебют през 2007 година с романтичната комедия Caramel (Sukkar banat), в която изпълнява и една от главните роли, триумфира с голямата награда на 36-ия международен филмов фестивал в Торонто (TIFF), считан за един от ранните предвестници на сезона на Оскарите.

Миналогодишният носител на People's Choice Awards от Торонто - The King's Speech, бе един от най-номинираните и награждавани, включително с Оскар, заглавия в сезона на филмовите отличия, чиято кулминация са наградите на Филмовата академия.

Сред останалите примери, свидетелстващи за закономерност между предпочитанията на аудиторията в Торонто и големите играчи в Kodak Theatre, са American Beauty, Crash и Slumdog Millionaire.

Световната премиера на Where Do We Go Now, в който Лабаки разказва историята на ливанско селище, населено както с мюсюлмани, така и с християни, но най-вече с изключително смели и изобретателни жени, решени да противодействат с всички възможни средства на надвисналата опасност от кървави религиозни сблъсъци, се състоя през пролетта на 2011 година в Кан. Подобно на Sukkar banat, филмът ще участва в надпреварата за чуждоезичната категория на наградите Оскар, представяйки Ливан.

Освен режисьор, 37-годишната Лабаки е съсценарист на лентата – написва първия вариант на скрипта през 2007 г. в разтърсения от въоръжени сблъсъци Бейрут, и изпълнява една от главните роли в нея. По времето, когато започва да разработва филма, тя е бременна и съсредоточена върху идеята да промени света по някакъв начин чрез своето творчество. През 2010 г. участва в две продукции, но само като актриса.

Изборът на кино аудиторията в Торонто за най-добър документален филм е The Island President на американския кинематографист Джон Шенк (Jon Shenk), чието име се свързва преди всичко с отличения с Оскар Smile Pinki (2009). В новия си филм отличеният с Emmy за работата си по Blame Somebody Else и с Independent Spirit Award за тази по Lost Boys of Sudan оператор проследява усилията на Мохамед Нашид – действащият президент на Малдивите, в борбата му с промените в климата, които могат да доведат до катастрофално за най-малката азиатска държава и по площ, и по население покачване нивото на океаните.

Сред останалите игрални филми в конкурсната програма на TIFF, считани за претенденти за People's Choice Awards, бяха носителят на Златна мечка от Берлин - A Separation, The Descendants с Джордж Клуни и френският черно-бял ням филм The Artist, а сред най- адмирираните за играта си актьори – Уди Харълсън (Rampart), Глен Клоуз (Albert Nobbs) и носителят на наградата от Венеция – Майкъл Фасбендър (Shame).


Сподели.