Любовта и болката, от които се роди Франкенщайн

Pinterest LinkedIn +

Кино-литературният фестивал CineLibri тази есен ще ни разкаже от големия екран вдъхновяващата съдба на писателката Мери Шели. С екранизацията на впечатляващия ù живот имаме възможност да отпразнуваме специална годишнина – 200 години любов, която ражда чудовища и до днес.

Историята започва като покоряваща готическа приказка за любовната авантюра между поета Пърси Биш Шели и 18-годишната Мери Уолстънкрафт Годуин. Двойката отива на гости при лорд Байрон, който по това време живее недалеч от Женевското езеро. Лятото се случва дъждовно и младежката компания е принудена да прекарва повече от времето на закрито в разговори и четене. Именно тук писателката, известна като Мери Шели, започва да пише своя страховит роман за Франкенщайн, тласната от бурния романс с харизматичния поет и философ.

"Франкенщайн или новият Прометей" е романът на Мери Шели, който вече две столетия вълнува света. Тази година честваме 200 години от първото издание на историята, която ни доказа, че любовта може да породи чудовища. Филмът "Мери Шели" е илюстрация на напрегнатата и мрачна опустошителна любов между Мери и сладкодумния поет Пърси Биш Шели. В главната роля виждаме Ел Фанинг, която учудващо добре успява да ни убеди в образа, който ù е поверен. Тъгата в очите и силата на личността възхищават зрителя. Филмът, впрочем самата лична история на момичето, поставя въпросите за борбата със самотата, достойнството на една жена, силата на майчинската обич и най-вече неконтролируемата власт на огромната любов, която има мощта да разрушава и събира душата.

Мери израства под сянката, хвърлена от писателския талант на баща си. Липсата на поощрение я ранява още в ранна детска възраст. Афинитетът ù към зловещи истории не се приема от родителите ù, но писателският ù порив не успява да заспи своя вечен сън. Неодобрението към любовта ù с поета също представлява пречка, която довежда до кардиналното решение за бягство от уюта на дома. Но нима авантюрата на любовта не е винаги по-пленителна от дисциплината на семейството?

В образа на Пърси Шели виждаме мъжа, който обича да дели себе си с много красиви жени. Знае как да използва острието на красивите думи и с тях да държи сърцата в окови. Безконечната му любов към Мери едновременно я вдъхновява, но и измъчва до краен предел. Тази история поражда сюжета за швейцареца Виктор Франкенщайн, който изкуствено създава човешко същество и напомня както на Фауст на Гьоте, така и на Прометей от гръцката митология.

Сподели.