"Виктор Франкенщайн" - старата песен на не особено нов глас

Pinterest LinkedIn +

Victor Frankenstein (Виктор Франкенщайн) е най-новият филм на режисьора Пол Макгигън. Базиран е на световната литературна класика на Мери Шели "Франкенщайн", като идеята е да видим историята от нова гледна точка - тази на Игор.

За филм, който изтъква иновативността си като свое най-голямо предимство, Victor Frankenstein е изключително клиширан и проблемите му не са един или два.

Накратко, историята проследява спасяването на цирков клоун с невиждани способности в медицината (Даниел Радклиф) и интегрирането му в лондонското общество от ексцентричния лекар Виктор Франкенщай (Джеймс Макавой).

Всеки от тях е изумен от въображението и амбициите на другия, затова двамата се вдъхновяват да създадат живот от нищото. Да вдъхнат божията искра там, където има само смърт. Като всеки е воден от собствената си мотивация. 

И тук е редно да кажа, че в първата половина на филма, когато героите и историята се разгръщат постепенно, виждаме някои доста обещаващи кадри и идеи. На моменти (анимациите на човешкото тяло) дори има препратки към сериала Sherlock (Шерлок).

Също така свалям шапка на Радклиф и Макавой за изключителната им игра, от която едва ли някой е изненадан. Двамата имат чудесна химия помежду си. А и е страхотно да видим за пореден път как Даниел е освободен от оковите на образа на Хари Потър.

За съжаление, Victor Frankenstein може би не заслужава толкова талантливи актьори и техните изпълнения, защото става мързелив.

В един момент човек вижда как обещаните идеи се превръщат в класически сюжетни линии от второразреден блокбъстър, след което всичко тръгва надолу.

Казват, че един филм е толкова добър, колкото са добри злодеите му. За съжаление във Victor Frankenstein те са прекалено недоразвити, за да може дори да предизвикат някакъв интерес у зрителя.

От една страна, имаме Андрю Скот в ролята на детектив, който разследва деянията на Франкенщайн. От друга - богат психопат, изигран от Фреди Фокс, който просто присъства в кадър на моменти и казва типично злодейски реплики. 

Някъде в навалицата е и т.нар. Чудовище на Франкенщайн, за което наистина не си заслужава да говорим. Точно толкова незначимо е то за целия филм.

Колкото повече се приближава Victor Frankenstein към своя край, толкова по-силно се сгромолясва.

Ако историята на Игор наистина беше погледната от друга гледна точка, Victor Frankenstein щеше да е уникално силен сериал по Netflix (или някоя друга амбициозна компания). По този начин всеки от персонажите щеше да бъде разгледан в дълбочина (препоръчваме Marvel's Jessica Jones за почитателите на този тип драми) и да бъде разгърната историята му.

Даниел Радклиф вече е правил подобен проект заедно с Джон Хам - A Young Doctor's Notebook (Дневник на младия лекар), така че можеше да послужи за добър пример. Но явно никой не иска да е чак толкова амбициозен и рисков.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!  


Сподели.