Любо (екс Те): "Станах жертва на войната на рейтинги между телевизиите"

Pinterest LinkedIn +

Българската национална телевизия преустанови излъчването на всякакви информации, свързани с поп изпълнителя Любомир Киров, по-известен като Любо (екс Те).

"Програмният съвет на БНТ реши да сложи забрана за излъчването на клиповете на Любо и негово участие в наши програми...", обяви в ефира на телевизията Ралица Филипова - редактор на предаването "13+" на БНТ.

Казусът започва с участието на певеца в предаването "13+", в което Любо посещава момиче с увреждания от Тополовград на име Ани, за да сбъдне една нейна мечта.

"Получих лична покана от г-н Паскал Паскалев, директор на интерната, където учи момичето, да посетя заведението и да видя всички възпитаници", обясни пред Avtora.com изпълнителят.

При посещението си в интерната в Тополовград, Любо заснема кратък клип с личния си телефон, в който децата изпълняват една от песните му. Видеото е излъчено по време на гостуването на певеца в сутрешния блок на бТВ.

Тази постъпка е последвана от забраната за излъчване на материали, свързани с Любо по БНТ.

Ралица Филипова и главният редактор на дирекция "Детски и младежки предавания" Румен Николов не бяха открити за коментар.

За повече подробности и реакции Avtora.com потърси самия Любомир Киров:

Avtora.com: Какво се случи и защо беше наложена забрана за излъчването ти в национален ефир?

Любомир Киров:
БНТ провежда в момента черна кампания срещу мен. Обвиниха ме, че с излъчването на собствения ми материал, този които заснех със собствения си телефон, по бТВ съм си правил PR.Това е абсолютна манипулация от страна на хората в БНТ, които си правят вътрешни предавания и плюят по мой адрес, като ми създават много грозен имидж. Идеята е, че БНТ си присвоява някакви права, които не могат да съществуват за благотворителност. Когато искаш да обърнеш вниманието към такъв дом, можеш да направиш всичко, защото каузата е благородна.
БНТ се дразни, че е била прескочена.


Любо в интерната в Тополовград. Снимка: Архив на артиста 

Avtora.com: Какъв точно бе мотивът ти, за да отидеш в бТВ със записа от телефона си?

Любо:
При разговор с директора, който ми сподели всички проблеми на интерната, аз исках да обърна обществения поглед към интерната в Тополовград и да разкажа, че има не само едно, а много такива училища и който не е разбрал – те имат нужда от помощ и внимание. Аз като публична личност и бидейки на това място не мога да си затворя устата за проблемите на този дом. При това моите изявления са съгласувани с директора на дома. Правейки това нещо БНТ започнаха да ревнуват на кой била идеята. Върху благотворителност права не съществуват. Аз нямам никакви подписани договори с тях.

Avtora.com: Как ще продължиш оттук нататък?

Любо:
Първо искам всички хора да разберат, че в БНТ има личности, които манипулират общественото мнение. Факт е, че изпратеното от мен писмо-отговор не беше изчетено. Това е незачитане правото на отговор и третиране на дадена личност само според вътрешните правила на една институция. Те очернят обществена личност и нанасят емоционални вреди. Клевета и обидата са подсъдими. Тези хора трябва да спрат да си мислят, че живеят в едно време, което се наричаше комунизъм.

Изпълних всичките си задължения към БНТ и то с голяма охота, не съм поискал нищо в замяна. Отишъл съм със собствената си кола, със собствения си бензин, дори не взех хонорари. Те дори сега опитват да спекулират с това, че аз съм искал пари. Това наистина е голяма лъжа и аз искам да ги съдя за лъжа и клевета. В момента се съветвам с адвоката си как да процедираме.

Ако искат да не ме излъчват отсега, до края на живота ми - въобще не ме интересува. Моето име не може да бъде третирано в контекста на това, че си правя PR на гърба на тези деца - това е голяма глупост. Пo този начин очернят и всички артисти в България, които от днешна дата ще се замислят дали да правят благотворителност и дали тя ще бъде сметната за PR. Те могат да свалят и "Великолепната шесторка" по тази логика. Смятам, че ние сме последните, които биха си направили реклама по този начин. Аз не съм вчерашен артист, аз съм в това пространство от 10 години и не ми е необходимо към днешна дата така да си правя реклама.

Avtora.com: Как се чувстваш?

Любо:
Чувствам се крайно обиден и ако БНТ представлява страната и данъкоплатците в момента те се опитват да погребат един свой артист с това отношение, като не дават право на отговор и скриват голяма част от идеята. Как ще ме спират от ефир! Ако искат да ме изгонят от страната или да ме затворят в концлагер за това, че съм отишъл в дом за деца и съм го излъчил.

Когато една звезда в Америка направи благотворителна кампания и дари пари се правят пресконференции и това не е срамно. БНТ нямат никакви права нито върху Ани, нито върху интерната, нито върху общата кауза благотворителност. Не можеш да присвояваш желанието на хората да помагат.

Това не е частна медия, която да си позволява да следва някаква политика, това е национална телевизия. Третирането на личността в тяхната телевизия се оказа с много стара дата като маниер. Това е обида и незачитане на личността. Ако до този момент никои не ги е съдил за обида, да знаят, че вече има демокрация. Защо трябва войната на рейтинги между телевизиите да се превръща в обида към една обществена личност, която се занимава с благотворителност.

Ще говоря каквото си искам, пък ако искат да ме депортират от страната.

Аз бих излязъл с много по-дръзки решения. Пред БНТ бих отишъл, бих дигал плакати, ще спя там, ако трябва и ще извикам европейски медии.


Снимка: Архив на артиста

Отворено писмо от Любомир Цветанов Киров до ръководството на Българска Национална Телевизия:

"Изявленията и определенията за мен като личност и изпълнител, както и интерпретацията на ситуацията от ефира на БНТ в предаването "Всички пред екрана" от г-жа Ралица Филипова (редактор на предаването "13+") считам за обидни, уронващи престижа ми и накърняващи името ми, което съм изградил в обществото. Считам, че през цялата си кариера съм бил изключително лоялен към всички медии в това число и БНТ, което нееднократно съм доказвал с участието си във всякакви събития организирани и/или подпомагани от същата медия.

Участието ми, свързано със заснемането на изданието на предаването "13+" приех с голямо желание и безкористно съдействах до приключването на снимките на 29.01.2008 г. В разговор с г-н Паскал Паскалев - директор на помощно училище-интернат "Васил Априлов" в Тополовград, бях поканен лично от него и от името на всички деца да ги посетя на следващия ден. При посещението ми в интерната бях лично поздравен от всички деца с изпълнението им на моята песен "Отново вярвам". Материалът, предоставен и излъчен в сутрешния блок на БТВ, е от личния ми телефон и не е свързан с материала, заснет от БНТ за предаването "13+". С посещението си по лична молба на г-н Паскалев и всички деца на 29 януари имах възможността да зарадвам освен Ани, още близо 35 деца.

Решението на програмния съвет на БНТ : „...програмния съвет на БНТ реши да сложи забрана за излъчването на клиповете на Любо и негово участие в наши програми, което смятам, че е абсолютно редно.. „ (цитат от участието на Ралица Филипова в ТВ предаването "Всички пред екрана", излъчено по Канал 1 на 02.02.2008 г. с начален час 9:45 ч., с повторение по сателитен канал ТВ България от 17:45 часа на 02.02.2008г. ) - е безпрецедентен случай, което съм сигурен, че след като бъде преразгледано внимателно от компетентните управляващи органи в телевизията ще бъде преустановено. С действията си по никакъв начин не съм накърнил правата на националната телевизия както и нейния авторитет. Считам, че върху благотворителността и добротата няма авторски права и затова правя и ще продължавам да правя всичко възможно за децата в затруднено и неравностойно положение.

От позицията си на артист, който всеки ден се бори за мястото си в културния и социален живот на България, считам за недопустимо чиновници от БНТ да се опитват да трупат популярност на мой гръб. Мисля, че Българската национална телевизия като обществена телевизия и институция в културно-информационния живот на страната няма нужда от подобни дивиденти.

Моля, писмото ми да бъде изчетено в цялостния си и нередактиран вид. Уточнението, което изискахте, представяме с точен цитат от предаването "Всички пред екрана", излъчено по Канал 1 на 02.02.2008 г. с начален час 9:45 ч., с повторение по сателитен канал ТВ България от 17:45 часа на 02.02.2008 г. Приложено ви изпращаме видео файл с конкретния цитат от въпросното предаване. От коректност към медията ви до момента не сме изпращали информация относно този казус до други медии. "

С уважение : Любомир Киров
03.02.2008 г.

Сподели.