Войната на Чарли Уилсън (Charlie Wilson’s War)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2007, 97’
Режисьор: Майк Никълс
Сценарий: Арън Соркин (по романа на Джордж Крайл)
С участието на: Том Ханкс, Джулия Робъртс, Ейми Адамс, Филип Сиймор Хофман, Браян Маркинсън, Хилъри Анджело и други.
Драма, биографичен, със субтитри, английски, руски

"Войната на Чарли Уилсън" е най-новата продукция на носителя на престижната награда Оскар Майк Никълс ("Отблизо"). Три години след успеха на предишния си филм режисьорът ветеран е филмирал романа на американския писател Джордж Крайл. За основа на филма е послужила биографията на известния конгресмен от Тексас Чарли Уилсън, който е участвал дейно в Студената война между Запада и Изтока в началото на 80-те.

Главните роли в продукцията на Никълс се изпълняват от холивудските асове Том Ханкс (“Форест Гъмп”), Джулия Робъртс (“Мексиканецът”) и Филип Сиймор Хофман (“Капоти”). Освен че изпълнява водещата роля във филма, Том Ханкс е и продуцент на лентата.

Началото на 80-те заварва Чарли Уилсън (Там Ханкс) като конгресмен от Тексас, който знае какво иска от живота. Заобиколен от красиви жени той е ценител на добрия алкохол и обмислената държавна политика. В полезрението му попада разрастващия се конфликт между Съветския съюз и Афганистан, когато руските войски изненадващо нахлуват на територията на муджахидините. С помощта на циничния агент от ЦРУ Гаст Авракатос (Филип Сиймор Хофман) той задейства собствените си канали за влияние и предоставя неофициално на афганците оръжия, с които да се борят с руската армия.

Огромна роля за това изиграва и ослепителната му приятелка Джоан Херинг (Джулия Робъртс), която има сериозна репутация в обществения живот на Америка. Срещата на Уилсън с президента на Пакистан му дава много поводи за размисъл, от които може да се извади полза, за която дори не е предполагал. Въпреки че е разследван за незаконна употреба на кокаин, Чарли не се притеснява, защото усеща, че е в епицентъра на нещо наистина голямо, което ще донесе милиони долара.

Сподели.