Лирой Торнхил (eкс "Продиджи"): Живейтe на пълни обороти и се пригответе за незабравимо парти на Spice Music Festival в Бургас това лято!

Pinterest LinkedIn +

Лирой Торнхил (Leeroy Thornhill) е един от основателите на "Prodigy", но след 10 години в групата и множество световни хитове и турнета започва соловата си кариера като диджей и продуцент. Лирой смята себе си за космополитен артист и в диджей сетовете му може да усетите влиянето на различни музикални тенденции, майсторски смесени както с ново звучене, така и с някои класически стилове в музиката.

Продуцира и ремиксира музика за различни изпълнители и диджеи като David Gray, The Ting Tings, Darren Emerson, Maxim (Prodigy), Dr. Doom (KoolKeith) и Dub Pistols. Партнира си с DJ Hyper, както и с германския диждей и продуцент Marten Hörger, с когото създават формацията "Smash HiFi". През 2016 г. двамата записват албума “Order More Disorder”, част от който автомобилният гигант KIA използва за озвучаване на рекламите си. През 2017 г. "Smash HiFi" са неизменна част от фестивалните сцени, включително и в Гластънбъри (Glastonbury).

Това е само малка част от биографията на Лирой Торнхил, но напълно достатъчна, за да сте сигурни, че един от музикалните титани на 90-те пристига в Бургас специално за "Spice Music Festival" (6-8 август 2021 г.). А ето и какво каза изпълнителят по повод гостуването си у нас:

.: Привет, Лирой! Вече имаш достатъчно фенове в България, но и доста такива, които ще чуят музиката ти за първи път. Можеш ли някак да им опишеш какво предстои, когато се качиш на сцената?

Лирой Торнхил: Вече съм бил в България – впечатляваща страна с чудесни, приятелски настроени хора! Винаги се забавлявам много по време на участията си в България – публиката е толкова екзалтирана и успява да улови много точно енергията на музиката ми! Така че е огромно удоволствие за мен и нямам търпение да се срещна с всички вас на "Spice Music Festival" 2021.

.: А какво ще се случи на сцената?
ЛТ: Ще звучи музика, заредена с много позитивна енергия, и ще пътешестваме през различни стилове. Надявам се хората да запомнят тази наша среща и тя да остане едно от най-яките партита, на които сме били.

.: "Spice Music Festival" и тази година е посветен на музиката на 90-те – какво, според теб, я прави толкова уникална и специална вече трето десетилетие?
ЛТ: Музиката на 90-те беше свежа, нова. Денс музиката беше много повече от звучене – цяло движение, стил. Дълго време беше ъндърграунд музика – телевизиите и медиите нямаха представа, че това ново звучене се е появило и е на път да превземе класациите. А смесването на стиловете успяваше да обедини различни хора в един ритъм на всяко парти. Затова все още не мога да откроя едно парче, група или концерт, който бих могъл да нарека „най-любим“ през 90-те - всичко беше въпрос на умело съчетаване на стиловете, затова и спомените ми обединяват множество малки детайли от тези години. Freedom to party – мисля, че това мото описва най-добре 90-те.

.: Какво те вдъхновява да продължаваш да твориш и днес?
ЛТ: Оригиналността. Не съм престанал да създавам музика – по време на локдауна издадох два албума, завършвам и нови парчета, които ще пусна това лято. Очевидно е, че вече се променя и начинът, по който се забавляваме – онлайн партитата станаха напълно нормално нещо, но съм сигурен, че музиката беше съществен фактор в това хората да преодолеят ситуацията, през която се наложи да преминем през последната година и половина. 

И все пак, надявам се скоро да се върнем по сцените и се радвам, че ще бъда част от "Spice Music Festival" това лято. Така че бъдете позитивни, живейте живота на пълни обороти и се пригответе за парти в Бургас!

Билети за "Spice Music Festival" могат да бъдат закупени на Ticketstation.bg, в офис мрежата на EasyPay и в магазини "На тъмно". А останалите артисти, които ще видим на сцената тази година, са Maxi Jazz от "Faithless", "Stereo MC's", Coolio, C-Block, DJ Bobo, Real McCoy, "DJ Alice", "U96", Masterboy, Nana, "Vengaboys", E-Type, Jenny от "Ace of Base" и разбира се, дългоочаквания реюниън на Дони и Момчил, без които 90-те в България никога нямаше да бъдат същите!
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.