Лили Алън - за кучките и майките в поп музиката

Pinterest LinkedIn +

Лили Алън (Lily Allen) никога не е пасвала на определението "поп звезда", а и винаги се е старала да демонстрира това чрез своето не особено обемно, но значимо творчество. Симпатичната британка се появи като виелица от ясно време в средата на миналото десетилетие и навярно мнозина са си припявали с неприкрита усмивка рефрена на нейния първи хит Smile.

Повлияният от култури като ска, реге, джаз и хип-хоп дебют Alright, Still е един от най-ценните албуми в поп културата за последните години - именно защото в огромна степен я отрича и заклеймява. С него Лили Алън постига шестцифрени продажби във Великобритания и над 6 милиона копия в цял свят – количество, което доказва статута ѝ на звезда, при това без около нея да витае славата на секс символ.

Продължението от 2009 г. It’s Not Me, It’s You реализира 3 пъти по-малко продадени бройки в глобален аспект, но затвърждава тезата, че някогашната MySpace сензация е едно голямо Fuck You за шоубизнеса.

Леко инфантилната Лили обаче решава да се кротне за малко и се оттегля от сцената, за да създаде семейство. Бракът и двете деца, които ражда мисис Купър, не са достатъчно сериозна причина да я отдалечат от първата ѝ голяма любов – музиката.

Спорадичните ѝ изяви в публичното пространство – най-вече в Twitter и гост-участието в последния албум на P!nk загатнаха, че Лили Алън има намерение да напише трета глава от своята поп сатира.

Така стигаме и до ноември 2013 година. В YouTube се появява новото ѝ видео Hard Out Here, което, меко казано, разбуни духовете заради закачките с две от най-големите звезди в момента – Майли Сайръс (Miley Cyrus) и Робин Тик (Robin Thicke).

Припевът "It’s hard out here for a bitch" предизвика широка полемика и самата Алън даде доста обширно обяснение кои са "кучките" през 2013 г.

"Доли Партън е кучка, Адел е кучка, Ангела Меркел е кучка, Rihanna е вдъхновяваща кучка, майка ми също. Майли е изгряваща кучка, моят герой. А Кейт Мидълтън НЕ е кучка", обяви тя пред The Observer.

Песента, а и самото видео се сблъскаха с негативни реакции от блюстителите на феминизма, макар че парчето иронизира именно възприемането на жените в поп културата като секс символи с перфектна външност.

"За мен винаги са казвали, че съм "устата", когато просто говоря. В музикалната индустрия жените са контролирани от големите шефове, на тях им се казва да бъдат като Кейт Мос (Kate Moss) - дръж си устата затворена или хората ще ти се смеят", продължава Алън.

Но как се чувства Лили на музикалната сцена почти седем години след появяването си на нея, защото "там е трудно за една кучка"? И какво мисли изобщо за най-големите поп парчета в момента?

"Когато почнах да се занимавам с музика, женското присъствие бяхме само аз и Ейми Уайнхаус (Amy Winehouse). Сега, като се връщам "на пазара", всичко е само момичета. И никой вече не казва нищо в своите песни. Повечето момичета имат хора, които да им пишат песните. И това много ме дразни, защото "eh eh eh oh ahh" не е припев - изобщо не мога се почувствам свързана с пеещия", ядосва се Алън.

Трудно е да се даде еднозначен отговор на питанката дали тя е кучка и дали за нея е лесно да се вмести в поп културата. Защото Лили вече е и майка, при това на две деца и в новото си видео отново го напомня. Преди време тя загатна, че в третия ѝ албум ще има песни за бебета и пелени, а в интервюто си за The Observer признава, че самият брак със съпруга ѝ Сам Купър е вдъхновение за музика.

"Искам да пея за различни неща вече. В момента съм много щастлива и новите парчета ще бъдат за по-обикновени неща. Написах няколко песни за живота ми със Сам, включително и една такава за това какво е да преоткрием сексуалния живот помежду ни след първата ми бременност. Новите парчета са повече весели и забавни, отколкото летаргични и тийнейджърски”, споделя още изпълнителката.

Как ще звучи новият албум на Лили Алън ще стане ясно след Нова година – най-вероятно в ранната пролет, както обяви самата певица преди време. Но с Hard Out Here щастливата майка преоткрива своя творчески потенциал, с който кучките ще трябва да се съобразяват.


Сподели.