Лес Пол - "бащата на електрическата китара"

Pinterest LinkedIn +

Чували ли сте за Лес Пол (Les Paul)?! Легендарният музикант, с истинско име Лестър Уилям Полсфус, ще остане в историята като един от изобретателите на електрическата китара, което логично обяснява и прякора му "бащата на електрическата китара".

Роденият през 1915 г. в Уисконсин, именно на днешната дата - 9 юни, виртуоз оказа такова влияние на съвременната музика, с каквото малцина имена могат да се похвалят и до днес, макар, че никога не успя да се радва на чак толкова широка популярност сред масовата аудитория.

Въпреки, че през кариерата си, стартирала през 1930 г., Лес Пол е издал цял куп албуми (отличен е и с 2 награди Грами за American Made World Played от 2005 - първата му записана тава след 27-годишна пауза), умее да свири енергично на китара джаз, кънтри, блус и оставя следа с хитове като The Tennessee Waltz, Vaya Con Dios, Mockin Bird Hill и "How High the Moon., историята ще го запомни най-вече с разработването на електрическата китара.

Електрическа китара Les Paul

Първият му модел е изобретен още през 1941 г., но едва 10 години по-късно, благодарение на предложението на компанията Gibson, участва в официалното й произвеждане и в знак на благодарност, инструментът получава името му Les Paul.

През годините това става и една от най-популярните в средите на рок музикантите марки електрическа китара и дори и до днес се счита за признак на истинска класа да притежаваш и свириш на такава. Лес Пол умира на 12 август 2009 година, на 94-годишна възраст от бронхопневмония, като до последно се изявяваше по клубовете и наслаждаваше на красотата на музиката.

И макар днес животът да продължава в забързаното си темпо, Лес Пол едва ли някога ще бъде забравен - просто защото музиката едва ли би била това, което е, без новаторската му мисъл.

Сподели.