Google Android 3.0 Honeycomb: по-добра графика и много нови възможности

Pinterest LinkedIn +

Новата операционна система на Google - Android 3.0 Honeycomb, се различава от всички досега, благодарение на факта, че е предназначена както за използване в таблети, така и в смартфони.

Официалното представяне на Android 3.0 в Калифорния стартира с демонстрация на новия таблет Motorola Xoom, който е едно от първите устройства, работещи с Honeycomb. Лично шефът на подразделението на Google, което отговаря за Android - Анди Рубин показа качествата на новата операционна система.

По думите на Рубин, в нея много повече се набляга на така наречените "облачни услуги", които ще играят ключова роля и ще позволят на потребителя в бъдеще да съхрани всички свои данни онлайн и напълно да ги възстанови след това в случай, че таблетът или смартфонът се изгубят.

По-късно техническият директор Хуго Бара запозна всички с новия преработен интерфейс на Google Android 3.0. Той демонстрира новите приложения, които се поддържат и които изглеждат значително по-добре от присъстващите днес и в най-мощните смартфони. Honeycomb продължава развитието на системата - подобрена е функционалността, възможно е и изпълнението на команди, без да се влиза в самите програми.

Например, при натискане на иконката за музика се появява прозорец с основните средства за управление. Новата операционна система поддържа мултисензорно управление с две ръце, а за демонстрация бе използвана играта Fruit Ninja, добре позната на всички потребители на Android.

Всички приложения вече могат да се състоят от няколко основни фрагмента, които да се използват за различни потребителски интерфейси: в портретен и албумен режим, или на екрана на смартфона или на таблета. За пример бе дадена новата версия на пощенската програма, която се състои от няколко части.

В Android 3.0 съществено е преработено графичното API с нов 3D елемент Renderscript, като неговите възможности бяха показани в YouTube. От Google демонстрираха и обновената програма Google Book, която също разполага със специалното хардуерно ускорение Renderscript.

Сред останалите предимства на операционната система се откроява и приложението Google Body, което от компанията наричат "скелет на човешко тяло" и което прекрасно показва графичните възможности на Android 3.0.

За да се уверят присъстващите журналисти във високото ниво на поддръжка на 3D-графика, бе показана играта Monster Madness, както и Great Battles. И двата проекта ще са в продажба през март.

Работата с камера също е претърпяла значителна преработка в Android 3.0, което не е никак маловажно - все пак съществуващият потребителски интерфейс на камерата е едно от най-слабите места на тази операционна система. На лице са и нови възможности на видео чата в приложението Google Talk.

Наред с останалите интересни неща интерес привлича и ново приложение на CNN за таблети с операционната система, което ще предостави възможност не само за четене, но и за слушане и гледане на новини от интернет.

Големи промени предстоят и в Android Market. Потребителите ги очаква специален раздел, в който ще има приложения за таблети, а купуването и инсталирането им ще става както и досега – директно чрез мрежата.

Страниците ще са по-богати на графика, благодарение на което създателите на приложения могат по-подробно и качествено да представят своите продукти на вниманието на потребителите. В Android Market Web Store се появи и възможност за установяване на филтри по вид устройство и съвместимост.


Сподели.