Леонардо да Винчи може да е нарисувал Мона Лиза гола

Pinterest LinkedIn +

Голата рисунка, която има забележителна прилика с прочутата картина "Мона Лиза", може да е дело на самия Леонардо да Винчи, твърдят френски медии.

Експерти от Лувъра в Париж разглеждали "Мона Вана", приписвана на флорентински художник, която се намира в музея "Конде" в двореца Шантили. След месеци на тестове те твърдят, че творбата е "поне отчасти" на Леонардо.

"Има изключителна прилика в начина, по който лицето и ръцете са изрисувани", коментира кураторът Матю Делдик пред "Фигаро".

"Почти сигурно е, че това е подготвителна работа за маслена живопис", добави той. Специалистът обяснява, че цялото тяло е почти идентично с невероятния шедьовър на Да Винчи. Рисунката има и малки дупки около фигурата, което подсказва, че може да са използвани за проследяване на формата ù върху платно.

Колегата му Бруно Мотин твърди, че произведението датира от времето на легендарния художник, по-конкретно от началото на 15-ти век. Става ясно още, че това със сигурност не е копие на изгубен оригинал.

Все пак специалистите призовават "да останем разумни", тъй като са необходими още изследвания, които да докажат или отхвърлят тази теза.

"Това е работа, която ще отнеме време", добави Мотин.

Той сподели, че екипът му се надява да има отговор на загадката до две години, когато ще бъде отбелязана 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи.

Сподели.