Lawless - контрабанден алкохол и уестърн атмосфера за начало на сезона на филмовите награди

Pinterest LinkedIn +

Една от най-очакваните ленти за тази есен – гангстерската драма Lawless (Беззаконие), дебютира в кината преди броени дни и съвсем очаквано се изкачи по стълбицата до второто място в боксофиса.

Както съответства и на позицията на филма обаче, не всичко е перфектно, макар лентата да се старае ужасно много да стане една нова класика в жанра.

За начало трябва да се отбележи, че силните страни на филма определено не са малко. Lawless е базиран на романа на Мат Бондюрант – The Wettest County in the World, който пък, от своя страна, използва за основа мемоарите на дядото на автора, един от главните герои в книгата. Действието се развива по време на Сухия режим в САЩ, когато трима братя се изправят срещу закона и започват да произвеждат контрабанден алкохол.

Сценарият е дело на култовия изпълнител Ник Кейв, който отново работи с режисьора Джон Хилкоут (John Hillcoat), с когото стоят зад уестърна от 2005 г. – The Proposition. Именно доброто сработване между двамата е една от причините за високите очаквания към Lawless. Откъм режисура лентата наистина е страхотна и притежава атмосферата на качествен уестърн – обстановката, музиката, престрелките, добрите, лошите. Естествено се усеща и влиянието на последните две ленти на режисьора Хилкоут – The Proposition и The Road.

Сценарият, от друга страна, има някои слаби места като например семплата историята, в която няма кой знае какви обрати и изненади. Същото впечатление прави мудността на действието на моменти и недотам сполучливите опити да се постигне баланс между реалните събития и измислицата. Жертва на това стават и връзките между персонажите в лентата, които сякаш се случват изведнъж, вместо постепенно да се развият.

И въпреки някои слаби места в сценария, за актьорите и играта им не може да се каже лоша дума. Всъщност актьорският състав е може би най-големият плюс на филма. В главните роли участват Том Харди (Tom Hardy), Шая Лабьоф (Shia LaBeouf), Джесика Частейн (Jessica Chastain) и Гай Пиърс (Guy Pearce).

Том Харди и Джесика Частейн са двама от най-добрите, успешни и обичани актьори през последните години. Колкото и да се надяват зложелатели, при тях наистина няма слаба роля, както е и случаят с Lawless. Харди, от една страна, няма кой знае колко реплики във филма, но това далеч не прави играта му слаба. Камерата го обича и дори само магнетичното му присъствие на екрана е удоволствие за зрителя. Джесика, която играе бившата танцьорка Маги, както винаги се вживява в героинята си и успява да изнесе историята й на преден план, въпреки че основната сюжетна линия не се фокусира върху нея. В допълнение към играта им, между Харди и Частейн има и страхотна химия, която отчасти компенсира сравнително претупания романс помежду им.

Шая Лабьоф и Гай Пиърс са другите двама актьори, блестящи във филма, които играят съответно най-малкия брат Бондюрант и детектив Чарли Рейкс, който преследва престъпниците.

За Лабьоф това е един от първите филми след приключването му с франчайзи като Transformers и Indiana Jones, в които определено не показва кой знае какъв актьорски талант. И макар Джак Бондюрант да не е ролята на живота му (да се надяваме), то със сигурност е крачка напред за младия актьор. Гай Пиърс пък изиграва може би най-страхотния злодей за 2012 г. Героят му Чарли Рейкс е толкова противен, че дори феновете на актьора трудно ще намерят нещо за харесване в новия му персонаж, което пък означава, че Пиърс наистина си разбира от работата.

На последно място, но не и по-важност, е брилянтният Гари Олдман (Gary Oldman), който се превъплъщава в ролята на гангстера Флойд Банър. Страхотната сцена от официалния трейлър на филма, в която героят разстрелва кола с автомата си, е, за съжаление, една от малкото, в които Олдман участва – екранното време на Олдман е наистина престъпно малко, от което продукцията само губи.

Освен за невероятния актьорски състав, лоша дума не може да се каже и за музиката към филма. Lawless е една от малкото ленти, в които сценаристът отговаря и за музикалното оформление. Ник Кейв обаче не е просто случаен изпълнител.

Както е придобил статута на един от най-култовите алтърнатив рок изпълнители, заедно с бандата си Nick Cave & the Bad Seeds, опитът му с филмовата музика също не е малък и вече включва заглавия като The Road, The Proposition и The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. В музиката към Lawless, освен на авторски песни, които изпълнява заедно с приятеля си от The Bad Seeds - Уорън Елис, Кейв залага и на класици в кънтри жанра като Ралф Стенли и Уили Нелсън.

Като цяло Lawless далеч не е най-добрият филм на годината. Както има своите плюсове, така има и своите негативи. Въпреки това лентата се опитва толкова много да се хареса на публиката, че в крайна сметка става почти неизбежно. Простичък сюжет, подплатен с изключителна актьорска игра и майсторски уловената от Джон Хилкоут атмосфера във Вирджиния през 20-те години ни дават едно не перфектно, но наистина добро начало на есенно-зимния сезон на филмовите награди.

Сподели.