Лъчо (Q-Check, La Muchedumbre): Музиката ми е най-любимото нещо!

Pinterest LinkedIn +

Q-Check са една от българските банди, които не се побират в нито един стил, а посягат безсрамно към пънк, ска, рок и дори към попфолка, който притиснаха в безкомпромисните клещи на тресня и трапезна пънкарщина. Около Q-Check се заговори доста и покрай тяхната рокабили колаборация със Сърмата Хари, който се раздава докрай в съвместното им парче "Жас номер 6". Вокалистът на групата Лъчо разкри подробности пред Avtora.com на добиващата популярност кръгла маса у тях.

Стефан Стефанов: Q-Check – има ли послание в името ви, или чисто и просто е черен хумор?

Лъчо: То е двусмислено - от една страна е "quality check" като качествен контрол, а пък от друга е заигравка със самия чалга жанр - от времето, когато започвахме да правим чалга гавърите. Игра на думи е и всъщност не го измислих аз, а Орлин - нашият басист.

.: Побирате ли се в понятието трапезен пънк?

Лъчо: Трапезен пънк е готино понятие. Doctor's Gogo Band го въведоха този термин. Но нашият стил по-скоро бих го оприличил като чалга-мъфин-раста-кор-фолкабили, защото, както знаеш, ние сме насочени към всякакви стилове, творим и изобщо не се ограничаваме в музиката.

.: Покрай тези чалга гавъри мислиш ли, че някоя попфолк певица ще направи кавър на Q -Check?

Лъчо: Не, те са толкова импотентни сами по себе си. Според мен, тези хора вече тотално замират и ако спрат да се наливат толкова пари в тях, ще изчезнат. Преди, в пространството изскачаха някакви все по-гръмки заглавия, а сега толкова се разми положението, че имам чувството, че всички висят на един текст и го използват в 7-8 парчета.

Както едно време, когато се шегувахме как Manowar си пишат парчетата – имат зарчета със седем ключови думи и както се паднат, така си пишат текстовете.

Така и с попфолка - като попадам някъде, не по мое желание, както се случва в рейсове и предимно в такситата, защото там много се харчи, си мисля, че е просто отчайващо положението. Мисля, че ще "умрат" тези хора.

.: Разкажи за песента ви със Сърмата Хари - "Жас номер 6". Помниш ли първия път, когато "Лъчезарий срещна Съдбата Хари"?

Лъчо: Май беше на някакъв общ концерт, който имахме с него. Аз го знаех отпреди това, бяхме се засичали 1-2 пъти по някакви запои, но и двамата много много не си спомняме дали сме се запознавали официално. Всъщност, това парче го имаше отдавна като замисъл, но се чудихме на български ли да е или на английски.

По-късно, на един от спиртните сеанси тук, на кръглата маса, предложих на Сърмата да  направим песента. Той дойде няколко пъти след това, но вместо да подготвим песента, Сърмата пишеше все нови текстове, като накрая се оказахме с около 10 текста за това парче.

Трябваше да направим брутално отсяване на целия материал, за да сглобим този текст,  който, както може би си усетил, няма някаква твърда насоченост, но пък е много забавен. 

Целият процес на доизмисляне на парчето и записите му отнеха близо 3 месеца, но сме доста доволни от резултата.

.: Какво е да записваш със Сърмата Хари? Как протекоха записите?

Лъчо: Ами тегаво! (смее се)... Имаше проблеми, защото ние записвахме в Дианабад, а той живее в Овча Купел, гонехА го някакви контрольори... Единият път го чакахме за записи, аз му бях обяснил адреса, но той го беше забравил, отделно, че му беше паднала батерията на телефона, което е типично в негов стил.

Записахме някакви сола, чакахме го два часа и накрая дойде. А той бил объркал блоковете, търсил, звънял на звънците на някакви хора, абе беше филм! Но стана много добре.

.: След лятната "Мор-ска" няма ли да загреете с някое зимно парче?

Лъчо: Аз мразя зимата. Постоянно съм болен. Този студ не ме вдъхновява, по-скоро бих написал едно мрачно готическо парче в стил Питър Стийл.

.: Ти си част и от La Muchedumbre, какво се случва там?

Лъчо: Започнахме да поизменяме основния звук на бандата. Прокарваме нови неща като суинг, джаз, фънк и какво ли още не. Трябва да има разнообразие, не може да се цикли. Надяваме се през януари да са готови новите ни песни. Ще се снимат нови клипове както на Q-Check, така и на La Muchedumbre.

.: Ти как се настройваш за музика?

Лъчо: Музиката ми е ежедневие. Kато цяло не съм професионален музикант, не се занимавам само с това, но постоянно слушам музика, дори когато работя.

Музиката ме вдъхновява, не може да се живее без нея. Тя е едно от най-хубавите неща, които онзи горе ни е дал като hint!

.: Битовото наистина ли вдъхновява?

Лъчо: Битовият алкохолизъм, ако това намекваш... защото усещам накъде биеш. Алкохолът вдъхновява - без градус, няма радост - имаше една такава сентенция. Трябва обаче, да се внимава, не трябва да се прекалява с нищо.

.: С кой е свързана най-голямата ти забава в бекстейджа?

Лъчо: То доста от клубовете нямат бекстейдж... но на мен със Сърмата ми е интересно да комуникирам, защото той е много приятен събеседник и весел разказвач. Пълен е с всевъзможни истории и "сърмизми"...

Иначе, общо взето, сме свирили с много от БГ бандите. Повечето от тях са готини пичове, приятели сме. Като си артист не може да си тъпанар и темерут. В крайна сметка това си е призвание! А и от друга страна - не може да си дебил в живота и да си пич на сцената!

.: Какъв е зловещият план на Q-Check оттук-нататък?

Лъчо: Бачакме, правим парчета, бутаме напред. Всички в бандата имат желание да ставаме все по-добри. Планът е да ни има, да ни се кефят хората, да правим нови песни и видеоклипове!

Ние няма да се откажем! Иначе, какво да си пожелаем - да станем милионери ли?! Това няма да стане... тоест може да стане, но не с музика!
Сподели.