Култовият режисьор Тери Гилиам завършва два нови филма

Pinterest LinkedIn +

Тери Гилиам (Terry Gilliam) завършва работата си по два нови филма - "The Brothers Grimm" и "Tideland", след близо шест годишната пауза, последвала излизането на последният му филм - "Страх и омраза в Лас Вегас" (Fear and Loathing in Las Vegas).


Още през 1998 г., режисьорът на култовите филми "Монти Пайтън" (Monty Python), "Бразилия" (Brazil), "12 Маймуни" (Twelve Monkeys) и др., обявява, че е замесен в проект наречен "Човекът, който уби Дон Кихот" (The Man Who Killed Don Quixote), но дейността по това заглавие приключва буквално за дни.

Следващият филм, който Гилиам опитва да реализира е екранизацията на романа на Тери Пратчет (Terry Pratchet) "Добри Поличби" (Good Omens), но след появилите се трудности около осигуряването на бюджет от над 65 млн. долара, режисьорът обявява, че "ако скоро не се събере бюджет, ще се заема с "Tideland", защото ако не снимам филм скоро, ще откача". Така, поради невъзможността да реализира собствените си проекти, той се заема с два студийни филма, след като и от Dimension Films му предлагат "The Brothers Grimm".

Първият от тях е адаптацията на романа на Мич Кълин (Mitch Cullin) "Tideland", разказващ историята на момиче, което след като загубва майка си, починала от свръх доза, е принудено да напусне Лос Анджелис и да се премести да живее при баща си във ферма в Тексас, където започва да бяга от суровата действителност на живота си в свят на фантазии.

Филмът е по сценарий на Гилиам и Тони Грисони (Tony Grisoni) и е сниман в Канада. В главните роли са Джеф Бриджис (Jeff Bridges), Йелайза Роуз (Jeliza-Rose), Брендън Флетчър (Brendan Fletcher) и Дженифър Тили (Jennifer Tilly). Тери Гилиам споделя за филма: "Монтажът е почти завършен, ефектите изглеждат добре, започнахме работа и върху саундтрака. Дори направихме някой съвсем сурови прожекции и е ясно, че филма е като никой друг. Каквото и мнение да са имали за филма, всички казват, че и на следващата сутрин все още мислят за него. Актьорите са превъзходни. Много съм доволен от всичко, което постигнахме, трудно ще изпуснете този филм. Планираме премиерата да е на фестивала в Кан. На французите го описвам като Амели Пулен с топки."

Вторият филм е базиран по приказките на братя Грим. Двамата братя, Уил (Мат Деймън, Matt Damon) и Джейк, в ролята Хийт Лeджър (Heath Ledger), се опитват да убедят различни хора, живеещи по селата, в съществуването на приказни същества и чудовища. Участват още Питър Стормър (Peter Stormare), Джонатан Прайс (Jonathan Pryce), Моника Белучи (Monica Bellucci).

Сценарият е написан от Ерън Крюгер (Ehren Kruger), но след включването му в проекта, Dimension Films разрешават на Гилиам да преработи сценария, за да заприлича повече на неговите филми. За място на снимките е избрано студио в Прага. Интересен факт е, че първоначалният избор за композитор на саунтрака е Горан Брегович, който впоследствие отпада, "защото не пасна на филма" - според думите на Гилиам. Премиерата е насрочена за юни 2005.
Сподели.