"Brass Against" пристигат в София по покана на A to Jazz Festival

Pinterest LinkedIn +

В началото на 2019 г. предстои първото европейско турне на брас бенда "Brass Against", познат най-вече с кавърите си на легендарните "Rage Against the Machine". "Тhe Resistance Tour" стартира в Гърция, след което бендът пристига и в България по покана на A to Jazz Festival. На 2 февруари музикантите ще се качат на сцената на "Sofia Live Club", за да представят най-доброто от репертоара си в пълен състав.

С плътен инструментал и вокална категоричност "Brass Against" са определяни като музикален среден пръст за днешната авторитарна машина. Първата и най-важна цел на групата е да направят изключителна, нечувана досега музика, но в никакъв случай не се определят като по-добри от оригинала – единствено отдават почит на легендарни групи, посветили музиката си на социална кауза.

Така след като Тръмп обявява кандидатурата си за президент на САЩ, създателят на "Brass Against" Брад Хамондз (Brad Hammonds) решава, че светът повече от всякога се нуждае от нова бунтарска рок група като "Rage Against the Machine", създала едни от най-агресивните албуми за времето си. Хрумва му щурата идея да ще интерпретира гнева в музиката, като добави и брас бенд. Бързо събира артисти, с които вече е работил по други проекти, както и приятели музиканти. Докато се забавляват с ритъма и записват първия си кавър, виждат колко много нестандартното джаз фънк звучене се харесва на хората.

Феноменално се оказва и откритието на вокалистката София Уриста (Sophia Urista), чийто глас буквално ги смазва с първия запис на "Killing the Name" ("Rage Against The Machine"). Разтърсващото ѝ изпълнение достига над 10 милиона гледания във Facebook, а вълните от коментари за нетипичния брас бенд, който свири метал и рок, не спират и засилват популярността им. Само преди месеци в YouTube се появява и кавър на песента "The Pot" ("Tool") и най-верните фенове на американската рок банда наричат София "женската версия на Майнард" (Maynard James Keenan, вокалист на "Tool").

Вдъхновението идва от многото и различни влияния на музиката, които има всеки един от бенда – от джаз, през рок и хип-хоп. Не се страхуват да експериментират със звуците и правят музиката така, както я чувстват – изпълнена с енергия, бунтарски ритъм, експлозия от китари, саксофон, барабани, тромпет и дори туба. Водещата цел на "Brass Against" е да се изправят срещу машината в политически предизвикателната епоха. Освен че е стимулираща, музиката им тупти с емоциите на хората и ги насърчава към категорични действия. Те са ядосани, те са вдъхновени, те са готови за промяна и предизвикват същата енергия у всеки, който ги слуша.

Затова и правят кавъри на артисти с подобни възгледи, чиито текстове имат политическа насоченост, а именно "Rage Against the Machine", "Tool", "Licing Colous", "Public Enemy", "A Tribe Called Quest", Kendrick Lamar, "Fugees" и други.

Билети за концерта може да закупите от мрежата на Eventim на цена от 35 лв.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.