Служители на Софийската опера написаха "Локо София" върху Мемориала на мира в Хирошима

Pinterest LinkedIn +

Мемориалът на мира в японския град Хирошима, издигнат в памет на жертвите на атомната бомбардировка от 6 август 1945 г., осъмна с надпис "Локо София". За това съобщиха местните издания, според които графити са забелязани на три места върху съоръжението.

След като полицията в града започна издирване на вандалите, стана ясно, че това са служители на Софийската опера. Новината бе потвърдена от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония.

"Институцията категорично се разграничава от извършителите, като същите нямат място в трупата ни и затова прекратяваме напълно отношенията си с тях. Софийската опера и балет изразяват готовността си за всякакъв вид съдействие на японските власти при провеждане на разследването по случая", се казва в прессъобщение. 

Министерството на външните работи също осъди този акт.

"С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима. Намираме за възмутително и крайно неуместно изразяването на футболни пристрастия върху този световен паметник на културата на ЮНЕСКО в памет на жертвите на ядрените бомбардировки. Категорично осъждаме посегателството и поднасяме извинения на приятелска Япония", написаха от там.

И ръководството на футболния клуб "Локомотив (София)" излезе с официална позиция. Ето какво написаха "железничарите":

"Ръководоството на "ФК Локомотив София 1929 АД" остро осъжда вандалската проява с надписа "Локо София" върху Мемориала на мира в Хирошима. Подобни прояви на запалянсковски страсти върху паметник на културата са крайно грозни и не хармонират с нашите разбирания за фенско поведение".

Тази сутрин беше уточнено, че надписът не е бил точно върху мемориала. Пред "Нова телевизия" директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов обясни, че сценичните работници всъщност не са осквернили мемориала за жертвите от Хирошима. Надраскана със спрей била пластмасова стена, която се намирала на голямо разстояние от емблематичната сграда и ограничавала достъпа до тревна площ заради строеж. 

Той каза все пак, че уволнението им няма да бъде отменено. От страна на японските власти на българите ще бъде наложена глоба за дребно хулиганство.

Сподели.