Крушунските водопади – преживяването, което трябва да си подарите

Google+ Pinterest LinkedIn +

Това, без съмнение, е едно от местата в България, които е абсолютно задължително да видите.

Намира се край село Крушуна, което е разположено на около 30 километра от Ловеч. Крушунските водопади включват многобройни водни басейни и невероятно  разнообразие от животински и растителен вид.

Преходът до водопадите е максимално улеснен и може да се преодолее дори от деца. Освен това е много приятен, особено изкачването по пътеката между водните прагове и басейни. И все пак, колкото и приятен да е пътят, най-голяма наслада ще изпитате, когато стигнете до истинската цел на приключението - Крушунските водопади, известни още и като Маарата – името е турско и означава пещера.

Гледката е магическа и ще ви отнеме около два часа, за да й се насладите в пълнота.
Най-големият водопад се спуска от близо 20 метра височина и се разделя на няколко по-малки. Местността създава екзотичното усещане, че сте попаднали на непроходимо място и до известна степен е така, ако не е екопътеката, водеща до върха, където се намира пещерата Водопада.

Преходът до върха ще спре дъха ви с красотата, която ще ви залее от всички посоки. От една страна са водопадите и водните басейни, от друга – невероятната растителност.

Ако разполагате с време, разгледайте и другите забележителности в района. Сред тях са пропастта Гарваница и Деветашката пещера, която е една от най-големите в България и с най-голямото преддверие в Европа. Пещерата се намира на 10 километра от Крушунските водопади. Открита е през 1921 г.  Височината й е 60 метра, а дължината  - 2442 метра. Интересен факт за нея, който е познат на малцина, е че пещерата е използвана за съхранение на петрол до началото на 90-те години.

Таксата за посещение на Крушунските водопади е символична - 1 лев, а преживяването - неповторимо, особено за хората, които имат нужда от тотално презареждане, вдъхновение и пречистване от ежедневието.

Сподели.