Кристиян Костов плака след второто място на Евровизия 2017

Pinterest LinkedIn +

"Това са сълзи на щастие" - каза след финала на Евровизия 2017 Кристиан Костов, чиято песен Beautiful Mess класира България на второ място в песенния конкурс. "Ще продължа да работя, докато стана номер едно, и ще работя много!" - добави той.

По време на включването му на живо по БНТ веднага след шоуто развълнуваното момче каза още: "Наистина се радвам да съм част от историята на България, защото никога досега не сме се класирали толкова високо и пожелавам на България следващия път да спечели. Нямам търпение да се обадя на семейството им. Благодаря на цялата армия българи, която стоеше зад мен".

"За себе си реших, че никога повече няма да участвам в това. Писна ми да съм най-младият и втори, в Х-Factor също - какво става!" - не сдържа емоциите си Кристиан. 

Победител в Евровизия 2017 стана португалецът Салвадор Собрал с песента Amar pelos dois (Любов за двама), който получи 758 точки, а на трето място се класира Молдова, чиято песен Hey, Mamma! получи общо 374 точки. България завърши с 615 точки в крайното класиране, 337 от които бяха от зрителите. И зрителският вот, и националните журита поставиха Beautiful Mess на второ място.

Най-високи оценки Кристиан получи от журитата на Беларус, Естония и Норвегия, които му дадоха максималния брой точки (12), както и от някои балкански държави (Албания - 10 точки, Македония - 12 точки,  Румъния - 10 точки, Хърватия - 10 точки). Високи оценки получихме и от Австрия - 10 точки, Молдова - 10 точки, Холандия - 10 точки, Ирландия - 10 точки, Унгария - 10 точки, Белгия - 10 точки. Гърция даде 2 точки, а Сърбия - 6 точки. По 0 точки България получи от Армения, Украйна и Португалия.

Кристиан Костов

Според много зрители ако Русия не се беше отказала от участие в Евровизия и можеше да се гласува и от там, Кристиан щеше да бъде първи. За съжаление политическият конфликт между България и Русия косвено повлия на крайното класиране.

Политиката не беше изключена като фактор от много коментатори, които заподозряха политкоректност в избора на победители на Евровизия. Мартин Карбовски избухна минути след края на шоуто:

Карбовски за Евровизия 2017

Самият Кристиан успя да запази добрия тон, въпреки че очевидно това му костваше много. Минути след финала той остана позитивен: "Изключително съм горд, че цяла Европа гласува за нас и това значи, че наистина сме големи и светът чу за България още веднъж. Наистина мисля, че португалецът е много як, но друг път България ще спечели, обещавам." Коментаторите в студиото на БНТ с основание определиха 17-годишното момче като истински професионалист - не само по отношение на музикалното му представяне, но и като поведение извън сцената.

Сподели.