Крисчън Бейл - пример за подражание

Pinterest LinkedIn +

Крисчън Чарлс Филип Бейл е английски актьор, роден на 30 януари 1974 година. Син на самолетен пилот и циркова изпълнителка, шоубизнесът буквално е вграден в ДНК-то на Бейл.

Той прекарва детството си в Англия, Съединените щати и Португалия, като именно на това отдава заслуга за невероятната си способност да променя акцента си напълно убедително във всеки свой филм.

Актьорският му дебют идва, когато едва на 8 години се снима в реклама на омекотител. На същата възраст той се появява за първи път и на театралната сцена при това в компанията на световноизвестния комик Роуън Аткинсън.

Две години по-късно Бейл се снима в първия си филм "Анастасия: Мистерията на Ана". Но звездата му изгрява с пълна сила след още 3 години, през заветната 1989 година.

На крехката възраст от 13 години Бейл е избран измежду 4000 кандидати от иконата на американското кино Стивън Спилбърг да играе главната роля във филма "Империя на слънцето". Епосът се развива в Япония по време на Втората световна война, а Бейл играе разглезено английско момче, което е отделено от родителите си и попада в пленнически лагер по време на войната, където се научава да бъде мъж.

Класическата история за съзряване във време на война е възторжено възприета от критиците, които обсипват с похвали Бейл и му присъждат първите от многото награди за актьорско майсторство, които ще спечели.

Огромното внимание, което получава покрай участието си в "Империя на слънцето", не се отразява добре на младия Крисчън и той обмисля да се оттегли от актьорството, но бива разубеден от известния Кенет Брана, който го убеждава да играе в неговия филм "Хенри V". Филмът и до днес е смятан за най-сполучливата шекспирова адаптация на големия екран.

В следващите 10 години Бейл до голяма степен страда от стереотипизиране на ролите, които получава – заради приятния си външен вид той почти винаги играе младия протагонист, който намира любовта на живота си и спечелва сърцето й по невероятен начин.

Дори в подобни превъплъщения той успява да запише участия в няколко хита като "Малки жени" и "Златно кадифе". В този период от кариерата си младият актьор работи със звезди като Джон Малкович, Кевин Клайн, Мишел Пфайфър и Сюзан Сарандън. Надали някой от тях е подозирал тогава, че един ден Бейл ще ги задмине по успех и известност...

През 1999 година Крисчън Бейл най-сетне се отърсва от стереотипното си амплоа и демонстрира истинските размери на своите актьорски умения. Тази възможност му е дадена от режисьорката Мери Харън във филма "Американски психар" – адаптация на романа на Брет Ийстън Елис.

Бейл се преборва със сериозната конкуренция на Юън МакГрегър и Леонардо Ди Каприо, който тогава решава, че ролята ще развали публичния му имидж след "Титаник", и решава да участва в "Плажът".

В подготовката си да изиграе главния герой Патрик Бейтман, Бейл за първи път демонстрира невероятната си отдаденост и професионализъм, като тренира месеци наред, за да постигне "олимпийската физика" на персонажа така, както е описан в романа, и възприема безупречен нюйоркски акцент.

Усилията му дават резултат и критиците оценяват подобаващо представянето му в ролята на Бейтман, както и филма като цяло. На пръв поглед модерен хорър филм, лентата е изключително ефективна и иронична сатира на 80-те години в САЩ и хорските стереотипи от това време.

Моето лично мнение е, че въпреки отличеното му с Оскар представяне като Дики Еклънд през 2010 година и безупречните му превъплъщения като Батман, Патрик Бейтман остава най-добрата роля на Бейл до момента.

Стряскащо, хаотично, смехотворно, трогателно, всеотдайно и безстрашно, представянето му в "Американски психар" го утвърждава като истински сериозен актьор в Холивуд и завършват преминаването му от детски актьор към истинска филмова звезда.

По ирония на съдбата първата роля на Бейл след това е на Исус Христос във филма "Мария, Майка на Исус". Филмът излиза преди "Американски психар", но Бейл заснема частта си в него след снимките на "Психаря".

За превъплъщението си в Спасителя Бейл казва, че се е опитал да играе Христос преди всичко като социален революционер, тъй като мисълта да играе Сина на Господ е била непоносима.

Следват роли във филмите "Шафт", където Бейл играе редом с легендата Самюел Л. Джаксън и "Каньонът Лаурел", в който екранна партньорка на Бейл е Кейт Бекинсейл. През 2002 година Бейл заснема култовата класика "Еквилибриум" на режисьора Кърт Уимър.

Научнофантастичният екшън не успява да спечели много пари в box office класациите и някои критици го пренебрегват като клонинг на "Матрицата", но носителят на Пулицър Рождър Ебърт му дава позитивно ревю.

Ебърт хвали лентата за сериозните теми, сравнява я с литературни творби на Джордж Оруел и оценява подобаващо перфектно хореографираните екшън сцени. Крисчън Бейл е в стихията си в ролята на пастор Джон Престън, който в хода на филма осъзнава способността си да чувства и решава да се изправи срещу действащата фашистка политическа система.

Именно чрез емоционалната трансформация на героя Бейл отново впечатлява и демонстрира амплитудата на своите способности. Според статистиките Престън избива 118 души във филма, точно половината от общо 236-те трупа в лентата.

След участието си в box office провала "Царството на огъня", Бейл си взима едногодишна почивка от актьорството в очакване на качествен сценарий, който да привлече вниманието му.

През 2004 година той получава именно такъв сценарий под формата на психологическия трилър "Машинистът". За ролята си в лентата Бейл сваля 27 килограма в рамките на 4 месеца.

Диетата му по това време се състои от по 1 кафе и 1 ябълка на ден. Нечовешката отдаденост на Бейл и професионализмът му отново му печелят признанието на критиците. Но нито един от тях не знае какво следва в кариерата на Бейл.

Шест месеца след края на снимките за "Машинистът", Бейл качва 45 килограма в подготовка за следващата си роля. А тя е на Брус Уейн/Батман във филма на Кристофър Нолан "Батман в началото".

След монументалния провал на "Батман и Робин" през 1997 година, натискът върху Нолан и Бейл да направят качествен филм за "Качулатия кръстоносец" е огромен, но те се справят.

"Батман в началото" е възприет позитивно от критиците и дори е номиниран за две награди Оскар. Специални похвали са отправени към Бейл, който създава дефинитивното превъплъщение на Батман на големия екран, засенчвайки без никакви проблеми предишните изпълнители на ролята - Майкъл Кийтън, Вал Килмър и, разбира се, катастрофалния Джордж Клуни.

Бейл описва ролята си във филма като игра на 4 различни персонажа, тъй като е принуден да илюстрира целия път на Брус Уейн от младостта до зрелостта му и емоционалните промени, които вървят с него.

С приходи от 371 милиона долара, "Батман в началото" става първият комерсиален хит на Бейл и катапултира още по-нагоре кариерата му.

В следващите 2 години Бейл заснема още няколко филма, широко акламирани от критическата аудитория. Сред тях са "Престиж", където той отново работи с талантливия режисьор Кристофър Нолан, "Зората на спасението", режисиран от легендата на немското кино Вернер Херцог, и "Не съм там", в който Бейл е един от шестимата актьори, които играят американската икона Боб Дилън.

През 2007 година Бейл приема предизвикателството да играе и в уестърн. Във "Влакът за Юма" си партнира с носителя на Оскар Ръсел Кроу и отново печели адмирациите на експертите. Персонажът на Бейл говори с типичен южняшки акцент, с чието възприемане актьорът няма никакви проблеми, и е ветеран от Гражданската война в САЩ.

През 2008 година Бейл отново слага легендарната качулка на Батман и този път превъплъщението му е още по-успешно. Представянето на Бейл в "Черния рицар”, продължението на "Батман в началото" от 2005 година, е определено като "наелектризиращо" и сравнено от някои критици с това на Ал Пачино в "Кръстникът, част втора".

"Черният рицар" се превръща в истински културен и комерсиален феномен с приходи над 1 милиард долара и множество номинации за Оскар. Най-голямо внимание привлича представянето на покойния Хийт Леджър в ролята на Жокера, за което той е отличен с първия посмъртен Оскар от 70-те години насам.

На всички обаче трябва да е ясно, че един антагонист е добър само толкова, колкото неговият протагонист му позволи, и само безупречната игра на Бейл позволи на Леджър да блесне така силно в славния си последен час. "Черният рицар" бележи и третата колаборация между Бейл и Кристофър Нолан, която отново е огромен успех.

В следващата 2009 година Бейл записва още два сериозни финансови успеха в кариерата си – "Терминатор Спасение" и "Публични врагове".

В първия филм актьорът поема легендарната роля на Джон Конър, лидер на човечеството в борбата му срещу машините.

Във втората лента Бейл играе първия специален агент на ФБР, Мелвин Първис, който издирва и ликвидира прочутия банков обирджия Джон Дилинджър, изигран подобаващо във филма от Джони Деп. Режисьор на "Публични врагове" е великият Майкъл Ман, човекът зад класиките "Жега", "Вътрешен човек" и "Заложникът".

През 2010 година Бейл за първи път си сътрудничи с режисьора Дейвид О. Ръсел в биографичната спортна драма "Боецът". В нея актьорът играе Дики Еклънд, брат на главния герой Мики Уорд и пенсиониран боксьор, затънал в света на наркотиците.

За ролята си на наркомана Еклънд, Бейл отново сваля килограми и възприема уникалния полуразбираем акцент на бившия боксьор от самия него по време на снимките. Всеотдайното представяне на Бейл най-накрая му донася Оскар за поддържаща мъжка роля.

В ролята на Дики Еклънд той напълно засенчва целия останал актьорски състав. Вече с Оскар и с филм с приходи над 1 милиард долара зад гърба си, Бейл се утвърждава като една от водещите филмови звезди на планетата.

През 2011 година актьорът игра главната роля в най-скъпия филм в историята на китайското кино – "Цветята на войната", с бюджет от 94 милиона долара. Макар и възприета противоречиво от критиците, лентата регистрира солидни приходи и си възвърна огромния бюджет.

През 2012 година маркира третото и, по думите на самия актьор, финално превъплъщение на Бейл като Батман. Отново рамо до рамо с режисьора Кристофър Нолан, Бейл илюстрира завършека на емоционалното пътуване на Брус Уейн в "Черният рицар: Възраждане".

Макар и да не предизвика същата революция като предшественика си "Черният рицар", лентата запази високите стандарти на трилогията на Нолан и също регистрира гигантски приходи в размери над 1 милиард долара.

Представянето на Бейл като Брус Уейн бе също толкова блестящо, както и в предшестващите две ленти, но този път може би дори беше по-многопластово и комплексно поради натрупаните емоционални преживявания от предишните два филма.

В момента Бейл снима два проекта с режисьора Терънс Малик и преговаря с множество известни студиа и режисьори за следващия си проект.

Дали ще играе слаб или силен, англичанин или американец, супергерой или злодей, никой не знае. За разлика от много свои колеги, Бейл е способен на всичко това едновременно.

Защо съм го избрал за свой кумир? Защото е пример за подражание. Защото преди всичко е един добър човек.

В личен план той винаги е мразел да се шуми около него и е поддържал личния си живот именно това, което е – личен. Пак, за разлика от много свои колеги, той не се е женил и развеждал по 10 пъти с други знаменитости – женен е за съпругата си Сандра Блазич от повече от 10 години и има малка дъщеря, чието име даже не е известно на пресата.

В професионален план всеотдайността му и любовта му към професията не заслужава нищо по-малко от адмирации.

Най-доброто пожелание, което мога да отправя на един човек, е да обича и да върши работата си като Крисчън Бейл. Именно тогава работата му се превръща в удоволствие, а самият човек се превръща в най-добрия в света в това, което прави.

Сподели.