Кръстиха фестивал на името на Велко Кънев

Pinterest LinkedIn +

"Велко Кънев" е новото име на Фестивала на любителския театър в Тополовград, беше решено единодушно при откриването на тазгодишното му издание.

Големият български актьор бе сред най-верните поддръжници на инициативата. Дори вече тежко болен, той за последно посети Министерството на културата с цел да осигури финансови средства за единствения по вида си фестивал в България. 

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 година в Елхово. Още от малък се увлича по театъра и завършва ВИТИЗ през 1973 година. Играе в Народния и Сатиричния театър, прекарва и три години в Сливен.

Истински популярен става чрез култовия филм "Оркестър без име" (1981), в който среща Георги Мамалев и Павел Поппандов. Тримата по-късно стават основатели на музикална формация "НЛО". През 80-те се превръща в едно от емблематичните имена на българското кино с филмите "Мъжки времена", "Матриархат", "Да обичаш на инат", "Маневри на петия етаж" и много др.

Занимава се и с режисура, но признава, че най-голямата му страст е да играе. С последните си филми – "Стъпки в пясъка" и "Още нещо за любовта", Велко Кънев остава в сърцата и на по-младите поколения. След тежко боледуване почива на 11 декември 2011 година.

Сподели.