"Красотата и адът" - Роберто Савиано

Pinterest LinkedIn +

Роберто Савиано, смелият журналист, разобличил тъмните сделки на неаполитанската мафия в революционния си документален роман "Гомора", отново доказва, че най-големият враг на страха е словото

Осъден на смърт от Камората, авторът остава жив единствено благодарение на общественото мнение и публичната подкрепа на световноизвестни имена.

Въпреки постоянното си местене от убежище на убежище, Савиано пише новата си книга "Красотата и адът”, посветена на всички, които превръщат "Гомора" в опасен текст и доказват, че историята на Роберто Савиано е станала история на всички нас.

В романа авторът изразява реакцията си по всички въпроси, които тревожат будната му гражданска съвест.

Там са убитите заради перото си журналисти като Анна Политковская и Джанкарло Сиани (26-годишен мъж, намерил смъртта си през 1985 г., защото с изключителна прецизност разказва за войната между камористките кланове). Споменават се и стотиците обикновени хора, разболяващи се от рак заради заровените тоскични отпадъци от Камората, или затрупани под сградите, построени с некачествен цимент на мафиотските фирми.

Интересен факт е и споменаването на убийството на българина Георги Стоев.

Освен него е изказана почест към личностите, посветили живота си на отстояване на истината – писателя Салман Рушди, агента под прикритие Джо Пистоне, проникнал под името Дони Браско в най-могъщата фамилия на Ню Йорк, възрастната Фелича, която 20 години се бори да осъди бос на Коза Ностра за убийството на своя син и да изчисти оклеветеното му име.

Роберто Савиано разкрива нови факти за организираната престъпност и очертава връзките на престъпните групи от Източна Европа с мафиотските кланове в Италия. Авторът проследява пътя на наркотиците, който минава и през територията на България, и посочва, че София и Плевен са част от центровете за преразпределението на ценната стока.

Дълбоко убеден в изключителната мисъл на Джовани Фалконе, че "мафията е човешко дело и както всички човешки дела има начало, ще има и край”, Савиано отдава почит на всички карабинери, следователи, прокурори и журналисти, положили неимоверни усилия в борбата срещу мафията, но изразява съжаление, че битката не е довършена докрай.

В "Красотата и адът” е включено и изказването на Савиано пред Нобеловата академия в Стокхолм, където журналистът е поканен да изнесе слово за опасната сила на литературата.

Красотата и адът се издава от Ера.

Сподели.