Амстердам: градът в кафяво и мирис на марихуана

Pinterest LinkedIn +

Ами… да, впечатлението, което сформирах още първите 5 минути, беше, че този град е почти изцяло в кафявата гама. И все пак е красив и очарователен по свой си начин.

Това, което не ме изненада, бяха вълните марихуанен дим, който те обгръща, когато минеш покрай някой Coffee Shop или когато се разминеш с някой по улицата (е, добре, не с всеки, но с почти всеки). Ако някой го интересува нещо просто те спира и ти казва “Hey guys, how do I …” - тази марихуана всички ги прави спокойни, щастливи и разговорчиви. И всички говорят английски, нали неофициално им е втори език. Да, с малко странен акцент, но все пак се разбираш с тях.Колоездачите са високо почитани и си имат всякакви екстри - вело паркинги, вело алеи, вело светофари, вело… Дори си имат семейни байкове, оборудвани или с по две-три седалки, за да може мама/тати да вози малчуганите или с мини ремарке (закачено по-често отпред отколкото отзад), в което дребосъците ги возят като "товар“.

Хвърчат непрекъснато напред-назад и са с предимство пред всички – пешеходци, автомобилисти. Така че трябва да гледаш къде ходиш, за да не възседнеш някой велосипедист в движение или по-скоро той тебе и не трябва да ходиш по вело алеите. И това определено облекчава движението, задръствания не видяхме. Колело се кара с панталонче или с поличка/ рокличка, със сандалки, маратонки, с чехлички… абе с каквото ти дойде. Колело можеш да си наемеш. Минималният наем е за 3 часа и ще ти струва между 5.00 и 15.00 евро според продължителността и фирмата, която избереш.Като огледаш по-внимателно залепените една до друга дву- и триетажни къщи от тъмна тухла, забелязваш как някои от тях сякаш искат "да изпънкат“ пред други. Все едно някой е отишъл в задния им двор, подпрял се е на задната има стена и ги е подбутнал. Голяма част имат лек наклон напред към улицата сякаш са тръгнали да падат по "фасада“, но още не са решили дали искат или не. Други пък са били "подбутнати“ странично и прозорците им са увесили физиономии от едната си страна все едно се цупят на някого.

Не можах да изровя архитектурна причина за тия странности и се доверявам на общото мнение, че просто сградите са стари и водата в каналите и подпочвените води подкопават основите и сградите се накланят насам натам. Хубаво е, че се подпират една друга… (Наклонените напред фасади в Амстердам са традиционни за града. По този начин на горния еркер се закачва скрипец и с негова помощ и въже могат да се качват мебели или чували с брашно по горните етажи. Къщите се много тесни и стълбищата не позволяват нормалното придвижване на гардероб или пиано по тях, а наклонената напред фасада помага багажът да не стърже по фасадата по пътя си нагоре-надолу).Иначе ще откриеш и венециански дух в този град, който сякаш има повече и по-добре изградени канали и от самата Венеция. Един възрастен господин ни осведоми, че цяла Холандия е построена върху площи с езера. Те изкуствено се отводняват и пресушават през каналите и до ден-днешен. Дори летището в Амстердам било построено в едно от най-дълбоките езера.

Ако търсиш големите туристически забележителности, гледай преди всичко архитектурата и сградите. Иначе хвърлихме по едно око на задължителните:

- De Wallen (Red Light District - Червените фенери) - мен лично ме отблъсква, но пък на мъжката част й допадна, разбира се. Прилича ми на пазар за човешко месо, където зад осветени с ултравиолетова (като в солариум) светлина витрини са се настанили “дами” по бельо, които те приканват да се позабавляваш. Ако перденцата са дръпнати, значи тече съвокуплителен сексуално удовлетворителен процес зад тях. Има плът за всеки вкус – слабички, стройнички, пълнички, тлъстички, травестити… Забранено е да ги снимаш, така че не се пробвай. Най-интересното за тази част е, че тя е нормален жилищен квартал, в който има семейства с деца и в който реда се поддържа стриктно, за да има както живущи, така и "работещи“.


De Wallen

- Заводът Heineken - не успяхме да влезем в него, но изглеждаше примамливо.

- Музеи - ако си любител, има страшно много, но аз не съм фен. Можеш да влезеш във Van Gogh Museum, Anne Frank House и др. Задължително обаче да посетиш Музея на Мадам Тюсо (на площад Дам, в центъра на града). Доста по-малък е от лондонския, но пък си струва. Има си малка програма, в която с восъчни фигури и разни ефекти ти разказват за историята на Холандия, включително и някаква ужасяваща и плащеша част като в увеселителните паркове и след това те оставят да се поразходиш и поснимаш с восъчните знаменитости.


Van Gogh Museum

Влязохме и в Музея Немо (близо до Централната ЖП гара), който има интересна форма на голям плавателен съд. Това е музей на науките, който е предназначен за деца. С всевъзможни игри и забавления се обясняват физични, химични, анатомични, научно-технологични и др. открития, явления, творения. Ако решиш да го посетиш (и пак нaтъртвам, че е за деца) и да си поиграеш с всичко, сигурно няма да ти стигне един ден. Има страхотна тераса на най-горната “палуба” на кораба, от която се открива гледка към Амстердам и може приятно да се препичаш на слънце. Подготви си парички за входовете по тия музеи, ако си решил да музействаш. Всеки вход е над 10 евро.

- Паркове в Амстердам има много и са много приятни - можеш да се поразходиш във Vondel Park.

- Bloemenmarkt (Пазарът за цветя) - голям пазар за цветя, разположен на един от централните канали, в който ще останеш очарован от голямото разнообразие от цветя, грудки, семена, ще се потопиш в цветна гледка… все пак Холандия е най-големият производител и износител на цветя в Европа. Можеш да си напазаруваш цветно на много достъпни цени.


Bloemenmarkt

- De Dam (Площад Дам) - централно място за срещи и сбирки. Мен лично изобщо не ме впечатлни, но пък разни хора - разни вкусове.

- Centraal station (Централната ЖП гара) - освен че е централна в истинския смисъл (най-голяма и близо до центъра), самата тя си е истинска архитектурна забележителност.


Centraal station

Има много Coffeе Shops с много вкуснотии и марихуанен мирис. Може би само предпочитанията за атмосфера ще те насочат в кой да влезеш.

Успяхме да срещнем и холандец, който е бил в Русе при свой приятел със собствен бизнес и който беше изключително горд, че е пробвал български наденички. Беше ухилен до уши, явно много му е харесало.

Задължително да пиеш Heineken в някое приятно заведение с масички на улицата.

Ако те мързи да обикаляш амстердамските красоти на два крака или с колело, може да се включиш в някоя от каналните обиколки с корабче. За целта си подготви между 15 и 60 евро, защото се предлагат както “постни” обиколки, така и Pizza Cruise, Dinner Cruise, Wine Cruise и всякакви подобни. Обиколки има с различни компании на всеки час от 10:00 до 20:00, но трябва да резервираш поне 1 ден по-рано, ако искаш да се класираш за някоя.Полезно инфо:

Ако искаш да отседнеш по-евтино, ще трябва да си избереш Hostel. Има много и на достъпни цени. Но все пак се подготви за обща баня с казармени условия и общи стаи с двуетажни легла. Ние бяхме в Amsterdam Hostel Centre (Leidsekruisstraat 13-1, 1017 RE Amsterdam, Tel: 0031-(0)20-320 46 00) и си останахме сравнително доволни.

В Холандия си имат много добре развит, удобен и бърз ЖП транспорт. Влакове потеглят и пристигат непрекъснато и до всяка точка на държавата. Пътуват бързо и не е скъпо. Ако решиш да отидеш в някой друг град, се ориентирай към ЖП транспорта.

От литището до центъра се пътува с влакче, което е доста на често и билетът е около 3-4 евро. Билетчета може да си купиш както от специалните автомати (приемат в брой и с карта и си имат меню на английски), така и от гишетата за билети (оттам ще ти излезе малко по-скъпо 0.50 евро, защото се начислява такса обслужване). Билетчетата за градския транспорт са около 1–2 евро и можеш да хванеш доста трамваи от самата гара. Можеш да си вземеш карта за час, ден, седмица и т. н.

Препоръчвам ти от летището за центъра и от центъра за летището да се качиш на влакче от платформа 14, защото пътува директно и без прекачване. Ако объркаш платформата, както се случи с нас, не се стряскай - просто следи къде трябва да се прикачиш на друго влакче (със същия билет), за да стигнеш на правилното място.

Автор: Валентина Гатева

За да публикуваме вашите пътеписи, впечатления от пътувания и снимки в Avtora.com, пишете на [email protected]. Материали от лични блогове ще бъдат публикувани с препратки към тях.

Сподели.