"Кралят" на портретната фотография или звездите през погледа на Лоренцо Аджиус

Pinterest LinkedIn +

Когато култовият "Трейнспотинг" се появи през 1996 година, той даде на света не само две от най-големите имена в киното, каквито безспорно са Юън Макгрегър (Ewan Mcgregor) и Дани Бойл (Danny Boyle).

Дължим на британския шедьовър и вероятно най-успешният британски celebrity фотограф в момента - Лоренцо Аджиус (Lorenzo Agius).

"Кралят" на портретната фотография, както е наричан често, е в пълна анонимност преди появата на филма, въпреки че дотогава е работил за Vanity Fair, Elle, I-D Magazine, снимайки Макгрегър и Джъд Лоу на закуска в леглото или пък Лиъм Галахър с Патси Кензит.

Когато обаче британецът с малтийски корени заснема прословутия натуралистичен постер на мокрия Юън за "Трейнспотинг", този ход му отваря вратите към голямата сцена.

Не са много тези имена, пред които популярните лица от света на шоубизнеса свалят всички маски и дори ги допускат в личното си пространство, но Аджиус очевидно е точно от тях. Том Круз, Никол Кидман, Анджелина Джоли, Джъд Лоу, Хю Джакмън, Мадона, Джони Деп - вероятно бихме могли да изброяваме с часове, но това, което отличава работата на Лоренцо, е най-вече спонтанността.

Едва ли ще откриете дори и един кадър стандартност, просто британецът е от тези хора, които се стремят да уловят същността на модела в работата си. Уязвимост, искреност, натурализъм - всичко това, уловено в един безспорно атрактивен портрет.

"Аз съм един безкрайно щастлив човек, защото имам възможността да срещам и снимам някои от най-популярните хора на планетата. За мен портретната фотография е не просто опцията да заснемеш една личност в кадър, а да покажеш чрез него това, което я кара да се усмихва, смее или плаче. И не звездите в моите снимки са важни, а точно тези обикновени хора, които се крият зад прочутото си име", признава Аджиус.

Роденият в Колчестър фотограф не крие, че въпреки впечатляващата си биография, не спира да мечтае. Научил е това още докато работи като асистент на големия Норман Паркинсън, от когото признава, че е взел много в живота.

Също, както е мечтал тогава за тези дни, в които ще разкрива необятния си талант пред света и ще показва с гордост защо мнозина го наричат "Кралят" на портретната фотография.

Сподели.