Kraak & Smaak: Източна Европа никога не ни е разочаровала!

Pinterest LinkedIn +

Познавате ги. През 2003 г. ремиксите им зазвучат в радиоефира на островното ВВС 1 - бастион, който се пробива с много талант. После парчето им Squeeze Me (2008 г.) - да, същото, в чието видео всеки кадър е набързо прелистена страница от живота на един обикновен влюбен - се превърна в хит за малко повече от денонощие… Имат общо три албума - последният се появи на пазара съвсем скоро, през април 2011 г. Записали са впечатляващ брой диджей сетове и ремикси - успешна комбинация от денс, фънк, брейк бийт, хаус, минимал и дръм енд бейс, и са работили с имена като Jamiroquai, Richard Dorfmeister, Hurts, Fedde le Grand, Maxwell, Junkie XL, Sam Sparro, Darwin Deez, Sander Kleinenberg… Kraak & Smaak са култови и не идват за първи път в България. Сега обаче, холандското диджей и продуцентско трио пристига в пълен състав и с група на живо. Поводът? Един чисто нов фестивал – Sozopol Fest - July Morning, който ще се случи на къмпинг Градина навръх Джулая (30 юни - 1 юли). Музикалното събитие е част от европейското турне на холандците, Electric Hustle Tour 2011, които ден и половина преди да акостират на нашето Черноморие ни споделиха това-онова.

Евелина Иванова: Привет! Пристигате в България в пълен състав. Вярно ли е, че за първи път ще ви чуем с банда на живо?

Kraak & Smaak: Така е. Вече направихме няколко диджей сетове в София, но за първи път ще свирим тук на живо с нашата група… и вече нямаме търпение!

.: Програмата ви е запълнена до края на лятото. Как избрахте Sozopol Fest - July Morning - един съвсем нов музикален фестивал – за спирка от вашето европейско турне Electric Hustle Tour 2011

Kraak & Smaak: Източна Европа никога не ни е разочаровала, публиката е много зареждаща, харесва музиката ни и въобще знае за какво става въпрос. Не сме се двоумили – какво по-хубаво от това да продължим лятното си турне в подобна атмосфера.  

.: Определят ви като "задължителна банда" за ценителите на качествената музика и ви нареждат сред имена като Chemical Brothers, Moby и The Prodigy. Живи участия или работа в звукозаписното студио – кое предпочитате?

Kraak & Smaak: Всъщност това са двете лица на една и съща монета. Лицата даже са три, защото правим и доста диджей сетове. Всяко едно ни носи удовлетворение. Хубавото на живото изпълнение и диджей сетовете е, че се случват пред публика и имаме обратна връзка, усещаме реакцията на феновете.

Това е доста освежаващо – особено, след като си прекарал дълго време затворен в звукозаписното студио. Освен това усещаш музиката по различен начин – разбираш дали парчетата достигат до хората, преработваш ги, ако се налага, стремиш се към по-добър звук, експериментираш с траклистата… Живите изпълнения наистина са ни страст – не пестим енергия, раздаваме се до последно.  


.: Какво е да работиш с музиканти като Jamiroquai, Ben Westbeech или Richard Dorfmeister?

Kraak & Smaak: Когато направихме инструменталите към парчето Squeeze Me, не знаехме кой да запише вокалите и първоначално се свързахме с един холандски изпълнител - Big Boy Caprice. Песента му беше добра, но не беше онова, което търсехме.

После се натъкнахме на първия албум на Ben Westbeech и ни хрумна да пробваме с него. Изпратихме му записа и той почти веднага ни върна демо версия на парчето – бяхме уцелили десетката.

Извикахме го в студиото и направихме финалния запис. Знаехме, че сме създали нещо наистина добро. Между другото песента Bog Boy's беше включена в трака на Bobby & Whitney – това също не е за подценяване!

.: Някъде в промеждутъка от турнета и сътрудничества с други музиканти, триото ви успя да произведе и нов албум – Electric Hustle. Как бихте описали крайния резултат? Вярно ли е, че този албум е с по-силно електронно звучене от предишните?

Kraak & Smaak: Да, определено е по-електронен от предишните ни албуми. През последните две години започнахме да използваме аналогови синтезатори и нещата ни се получиха доста добре. Освен това решихме да експериментираме повече с "истински" вокали – в предишните ни албуми залагаме предимно на семпли.

Това че другите ни два албума се оказаха доста успешни, ни осигури сътрудничество с още добри изпълнители. Освен това, заложихме и на нашата група - на вокалистите ни - Lex Empress, която има впечатляващ стилов обхват и гласът й звучи в четири от новите ни парчета, и на Sebastian, който записа вокалите към Dynamite. Но не си мислете, че рязко сме сменили посоката. Албумът определено е с "марка" Kraak & Smaak.


.: Като че ли Squeeze Me си остава най-хитовото ви парче. Мислите ли, че някое от новите ви неща ще успее да повтори неговия успех?

Kraak & Smaak: Squeeze Mе наистина надмина очакванията ни – за съжаление, подобни неща не се случват всеки ден. Стремежът ни този път беше да предложим един цялостно издържан продукт.

Албумът има много потенциал. Някои от парчетата като Call up to Heaven в стил Amy Winehouse, с вокал Lex Empress, или Dynamite със Sebastian са с ясно изразено електронно-клубно звучене. Траковете с хаус легендата Romanthony са също доста класни. Подобно на Squeeze Me, видеото към Dynamite вече се превърна в нещо като класика – заслугата е на нашите режисьори от Superelectric. 

Освен с нови сингли, "захранваме"клубните диджеи с нова серия от Kraak бийтове – поредица от денс тракове. Направихме и ремикси към новия сингъл на Moby – The  Day. Отзивите предстоят.

.: Прекарвате доста време "по пътя". Разкажете някоя забавна, странна, потресаваща случка от турнетата на вашето трио?

Kraak & Smaak:  Едно от най-безумните неща ни се случи, когато за първи път отидохме на фестивала Glastonbury през 2008 г. Наехме автобус от Холандия, който не беше в пълна техническа изправност.

Движехме се без проблеми, но на 50 километра от мястото на събитието задната ос се счупи – на самата магистрала, в нищото. Ад! Направо ни призля. Да не стигнем за фестивала беше немислимо! Все пак това е Glastonbury! За щастие успяха да ни осигурят един по-малък автобус и да ни закарат на време – около 30 минути преди шоуто. Но ситуацията си беше критична отвсякъде…


Сподели.