Концертът на Питър Гейбриъл в България – празник за сетивата

Pinterest LinkedIn +

Най-стилният като сценична визия концерт представи вчерашната, последна вечер от фестивала Арена Музика 2004. Събитието се състоя на столичния стадион “Академик”, където около 7000 български меломани имаха възможността да се насладят на невероятната смесица от звуци, светлини и непрекъснато сменящи се декори и костюми.


Концертът бе част от дълго подготвяното турне на Питър Гейбриъл, “Still Growing Up”, което продължава вече трета година в САЩ, Германия, Италия, Испания, Франция, Австрия и много други страни. Още с излизането си (около 21 ч.), музикантът поздрави публиката на почти чист български език. Тя от своя страна, пригласяше на певеца още от второто парче (след интрото) – “Red Rain”, последвалото “Secret World” и всички останали по-нататък.

Малко преди средата на шоуто Питър и бек-вокалистката Мелани Гейбриъл (негова дъщеря), се появиха на сцената, балансирайки върху странни превозни средства (нещо като скейт, обърнат напречно, с колела от прахосмукачка и кормило). Изненадите не свършиха с това. По-нататък, бившият вокалист на емблематичните Genesis, се появи напъхан в огромна надуваема сфера (zorb ball), която също използваше за придвижване.

Костюмът му за едно от парчетата, представляваше сако от минипрожектори, а преди това директно осветяваше публиката с огледало или с мощен прожектор. През цялото време част от най-заклетите фенове скандираха името на легендарният басист на Питър Гейбриъл – Тony Levin. На сцената бяха още две известни китарни имена – David Rhodes и Richard Evans. Те тримата, заедно с Питър и Мелани, подредени като влакче, подскачаха веселяшки в друго от парчетата. Концерта завърши с политически ангажираната песен “Biko”.

Истинско чудо бе, че меломаните в България можаха да видят на живо артист от такава класа, и да присъстват на този изключителен спектакъл на най-ниската за Европа цена на билетите - 30 лв. (другаде цените започват от 50 евро)

Почти двучасовият концерт на уникалния музикант беше наистина незабравимо преживяване. Феерия от музика, светлини, великолепен декор и оригинални сценични решения.

Снимки: Весела Панорова/Avtora.comМилано/Питър Гейбриъл в "Zorb Ball"
Снимка: www.dusk.it

Сподели.