Колко струва Playstation 4?

Pinterest LinkedIn +

Компютрите и конзолите са широко разпространени сред подрастващите, както и сред някои възрастни, които изпитват нуждата да си почиват играейки. В днешно време резолюциите на игрите се развиха в положителна посока. Това изисква от разработчиците да произвеждат нови и по-добри устройства, а цените им се вдигат.

Характеристики на конзолата

Playstation 4 бележи своето начало през 2013 г., но в България започва да се продава в началото на следващата година. Тя е основен конкурент на Wii, Nintendo и Xbox, като според мнозина печели съперничеството. Цените в началото са високи, но с течение на времето и излизането на нови видове – намаляват.

За разлика от предшествениците си, Playstation 4 има страхотни графики, които привличат повече разработчици. SONY се фокусират върху създаването на максимално голям кръг на действие. Те създават опцията “сподели”, която позволява на приятелите ни да наблюдават как ние играем в реално време.

Що се отнася до основните специфики на Playstation 4, отбелязваме, че спрямо цената си, качеството е налице. Конзолата идва с един или два джойстика и разполага със следните основни параметри:

 • CPU – осемядрен процесор, който разполага с х86-64;
 • GPU – определя графиките с наличието на AMD Radeon и 1.84 TFLOPS;
 • RAM – оперативната памет е с количество 8GB и поддържа GDDR5;
 • HDD – вграден, но при различните модели е с различно количество на паметта;
 • Има оптичен диск с характеристики BD 6xCAV, DVD 8xCAV;
 • Разполага с USB 3.0;
 • Има възможност за поддържане на интернет чрез Wi-Fi или чрез LAN кабел;
 • Притежава Bluetooth;
 • Разполага с аналогов AV изход, дигитален изход, както и HDMI.

Видове и техните спецификации

С течение на времето, обикновеният Плейстейшън беше преработен. От множество ъпдейти, създателите пуснаха в продажба нови модели на устройството. Като такива окачествяваме:

 • Playstation 4 Slim – представлява нова и подобрена версия, анонсирана на 7 септември 2016 г. от SONY. Тя замени успешно оригиналния първи модел. Разлики между двата продукта в хардуерно отношение няма, но новата по-привлекателна и елегантна визия на Slim-а се отличава. Размерите на новата стока са с 40% по-малки спрямо обикновения PS4. В България го пускат за продажба на 16 септември 2016 г.;
 • Playstation 4 Pro – също представен на 7 септември, Pro вариантът разполага с по-добър хардуер, който е предназначен да поддържа 4К резолюция. От SONY добавиха опцията за виртуална реалност (VR), както и нов дизайн. Важно е да се отбележи, че игрите за всеки модел Плейстейшън са съвместими помежду си. Продава се на територията на България от 10-ти ноември 2016 година.

Цените на всеки модел са различни. Най-скъпа цена регистрира Pro версията, по-ниска е цената на Slim варианта, докато най-евтин е обикновеният модел. Това се дължи на характеристиките и дизайна, както и на това, че първата версия на PS4 вече не се продава и се среща само употребявана.

Предимства и недостатъци на PS4

Playstation 4 е свързан само и единствено със забавлението. Плюсовете, които устройството предлага, са:

 • 4К резолюция – това важи само за Pro-то, но е ключово, ако искате да играете на максимални настройки или VR;
 • Модификация – можем да украсим конзолата както искаме. Много вериги магазини предлагат подобна опция срещу допълнителна такса;
 • “Share Button” – осигурява записване на екрана чрез натискането на един бутон. Можем да споделим записаното с приятели;
 • Отлични графики – игрите вървят гладко на най-силните графики, като това не влияе върху представянето на конзолата;
 • Цени – в момента те са много по-ниски от това, което бяха преди няколко години. Съотношението цена/качество е отлично.

Що се отнася до негативните черти на Playstation 4, можем да отчетем следните:

 • Онлайн режим – ако искате да играете с други хора, а не с AI ботове, то ще трябва да заплатите месечен или годишен абонамент;
 • Несъвместимост – игрите за PS4 не са съвместими с други конзоли, освен с PS5. Също така, пространството за инсталирането им често се оказва недостатъчно;
 • Лесно запрашаване – навлизането на прах или други вредни частици е неминуемо за тази конзола. Признаците, по които можем да го установим, са честите шумове, които се чуват докато играем.

Колко струва един Плейстейшън

Цените на конзолата в последните години намаляват прогресивно. Това се дължи на новата генерация, която излезе на пазара в края на 2020 г., а именно PS5. Въпреки това, все още си заслужава да се запасим с Playstation 4.

Тъй като устройствата в магазините намаляват, често се срещат промоции. Джойстиците също се срещат на по-ниски цени, като това е още един позитивен сигнал. Гаранцията на PS4 в повечето случаи е 2 или 3 години.

Playstation 4 може да бъде закупена както онлайн, така и от физически магазин. Това е, в случай че решим да се запасим с ново устройство. Ако ни се струва, че няма смисъл да се купува нов продукт, винаги можем да се насочим към сайтове като Bazar.bg, където можем да срещнем частни обяви.

Купуването на продукти от такива сайтове крие своите рискове, като несъответствие между описаното и действителното, но има и положителни черти. Цената е много по-ниска от стандартната и често се натъкваме на комплект от Playstation 4, джойстик и дискове за играене.

Сподели.