Колко сигурен е вашият компютър?

Pinterest LinkedIn +

В съвременния цифров свят единствените наистина сигурни системи са тези, изключени от мрежата и скрити в бункер дълбоко под земята, но понякога дори и това не е достатъчно. С други думи (и без да ви звучи пресилено) днес параноята е ключът към доброто здраве, особено когато говорим за мрежово свързано РС (а то кое ли не е?)

Затова ако търсите бърз и достоверен отговор на въпроса, който риторично поставихме в началото, а именно "Колко сигурен е моят компютър?", без съмнение ще оцените ползата от една малка, но много интересна програма, наречена Security Score.

За да я използвате, е достатъчно да я свалите от сайта на производителя й Opswat, да я инсталирате на вашето РС и да я стартирате. След по-малко от половин минута, след като сканира системата ви, тя ще ви покаже обща оценка за нейната сигурност в следните направления:

  • Firewall - има ли инсталирана "защитна стена" върху вашия компютър и ако да - активна ли е тя;
  • Hard Disk Encryption - наличен ли е софтуер за шифроване на данните върху вашия твърд диск и дали данните върху него са криптирани или не;
  • Patch managed - активирана ли е опцията за автоматично инсталиране на критични ъпдейти за вашата операционна система;
  • Backup - инсталирана ли е програма за създаване на архивни копия на вашата информация и ако да - използвате ли я редовно;
  • Public file sharing - наличен ли е софтуер за peer-to-peer обмен на файлове върху вашето РС; 
  • Antivirus - имате ли антивирусен софтуер, поддържа ли той защита в реално време, извършено ли е с него пълно сканиране на системата и ъпдейтва ли се редовно;
  • Anti-Phishing - имате ли инсталиран модул (модули) за вашия браузър, предотвратяващи така наречените "фишинг" атаки, целящи да откраднат вашите пароли, номера на кредитни карти и друга лична информация.

След сканиране програма ще изобрази в графичен вид оценката си за всеки от изброените параметри - както в цифрово изражение (от 0 до 100), така и като цветен код (зелено за ОК, червено за слаба или липсваща защита).

От там нататък обаче ще трябва сами да прецените дали и какви действия да предприемете за повишаване сигурността на вашето РС (ако прецените, че то има нужда от това). Иначе казано, Security Score е чисто информационен инструмент, което отчитаме като слабост в известна степен. Може би програмата би била още по-полезна, ако даваше някакви препоръки и насоки в областите от сигурността, където е открила слабости.

Въпреки това тя предлага ценен и, най-важното, бърз метод за цялостна оценка на вашето РС, ако сте притеснени относно това доколко сигурно е то (а би трябвало да сте).

Сподели.