Колко кредита може да вземем по едно и също време?

Pinterest LinkedIn +

Напълно възможно е да имате повече от един кредит по едно и също време, но има няколко важни фактора, които трябва да имате предвид. В тази статия ще откриете как може да бъдете одобрени за кредит и за какво трябва да внимавате.

На практика е възможно да имате толкова кредити, за колкото сте одобрени, стига вашият кредитор да го позволява. Финансистите на MiniZaem.bg съветват да помислите дали ще се справите с повече от един бърз кредит и какъв ефект би имал той върху цялостното Ви финансово състояние.

Въпреки че няма закони, които ограничават броя на личните кредити, различните банки и фирми за бързи кредити може да имат някакви лимити. Като цяло кредиторите отхвърлят кандидати, които имат закъснения по плащанията си, а не такива, които имат много на брой кредити.

Кандидатстване за нов кредит


Може би най-голямата пречка пред вземането на още един кредит е дали ще бъдете одобрени. Когато кандидатствате за нов кредит, преди да сте изплатили старите, финансовите институции ще разгледат подробно за забавяния на плащанията по останалите Ви кредити. Различните фирми за бързи кредити имат различна политика за теглене на нови кредити, когато лицето има настоящ такъв. В някои фирми за бързи кредити отказват такива кандидатури веднага, докато в други няма проблем, стига кредитът да не е необслужван и вноските да се изплащат навреме.

Получаване на няколко кредита от един и същи кредитор


Дори и да имате настоящ кредит от други кредитори, не значи, че няма да ви одобрят. И все пак, ако решите да кандидатствате за втори кредит, преди да сте изплатили първия, ще бъдете рисков клиент за фирмата за бързи кредити или банката, към която сте се обърнали. В повечето случаи ще трябва да рефинансирате – да използвате новия кредит за погасяване на първия, а останалата част да използвате за лични нужди.

Ако мислите да кандидатствате за няколко кредита едновременно, това може да се превърне в проблем, защото фирмите за кредити ще проверят кредитната ви история и ще видят, че сте кандидатствали на няколко места. В случай че кредитните ви вноски са 40% или повече от доходите ви, то шансът да одобрят кандидатурата Ви е много малък. Това е максимумът на кредитни вноски, който може едно лице да достигне на месечна база.

По-добрите фирми за кредити или дори банки ще помогнат на клиентите си да достигнат финансовите си цели, без да пострада цялостното им финансово състояние. Те също биха искали да си върнат сумата без излишни процедури.

Мога ли да получа няколко кредита наведнъж?


Както споменахме по-горе, това зависи от институцията, към която сте се обърнали. Ако се обърнете към един и същ кредитор, ще е възможно да получите няколко кредита, ако кандидатствате за различни видове. Те обаче не трябва да надхвърлят 40% от доходите ви. Това е важно, защото трябва да сте сигурни и вие, и кредитната институция, че ще можете да изплатите кредитите си навреме.

Ако например имате стоков кредит, спокойно може да кандидатствате за бърз кредит, без да се притеснявате от отказ. Това е така, защото стоковите кредити се дават за закупуването на стоки, а не за някакви други разходи.

В случаи, в които използвате кредитна карта или имате заеми за имот, също не би трябвало да има проблем при одобрението ви, стига разходите по кредити да не надхвърлят лимита от 40%.

Можете да кандидатствате и за заеми от различни фирми, само че в различни периоди от време. Трябва да имате в предвид, че ще проверят дали отговаряте на изискванията на всяка институция спрямо вашето финансово състояние.

Допълнителни условия?


• Получаването на заем може да бъде полезно, но само ако го правите умерено. Ако успеете да извършите последователни и навременни плащания, можете да подобрите кредитния си рейтинг. Ако обаче имате редица запитвания относно кредитния си отчет или имате много дългове, кредиторите няма да гледат на вас като на доверен клиент.

• Помислете добре дали ви трябва кредит до заплата или кредит на вноски. Кредитите до заплата са малки суми, които имат за цел да покрият нуждите ви преди заплата. Кредитите на вноски се изплащат по-дълго и са по-големи суми. И двата вида кредити имат различни лихви, така че помислете добре, преди да кандидатствате. Разбира се, има и опции за безлихвен кредит или кредити с различни отстъпки.

• Освен това, ако използвате лични заеми, за да покриете нещо освен личните си разходи, това вероятно означава, че сте в дългова спирала.

• Правете плащанията по съществуващия заем навреме. Това значително ще увеличи кредитния ви рейтинг, съответно ще го понижи, ако пропуснете плащане.

• Колко можете да си позволите да изплащате всеки месец? Трябва да бъдете честни със себе си, когато става въпрос за размера на месечните плащания, които можете да си позволите, за да можете да изберете най-правилния заем.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.