Колко бърз е вашият браузър? Проверете с независимия тест на RoboHornet

Pinterest LinkedIn +

Знаете ли какъв е проблемът с повечето бенчмарк приложения, измерващи скоростта на различните браузъри? Ако отговорът ви е, че са правени от същите компании, които ги разработват, значи сте уцелили точно в десетката.

Без значение дали става дума за Kraken (от авторите на Firefox – Mozilla), или Octane (дело на Google – създателите на Chrome), съмнения за достоверността на резултатите, които те показват, няма как да не се прокраднат в нашето мило, родно и безкрайно цинично бг съзнание. 

В същото време уеб светът изненадва с липсата на тестов софтуер от независим разработчик, който да ни даде малко или нулево основание да се съмняваме в обективността му.

Поне такава беше ситуацията до неотдавна, докато не попаднахме на страхотния RoboHornet – тестова програма, проверяваща скоростта на всички популярни браузъри. И добрата новина е, че тя е разработена от екип, в който членуват хора от Google, Mozilla, Microsoft, Facebook и много други ключови имена в бранша.

RoboHornet включва серия от различни тестове, като общото време за изпълнението им е няколко минути. Можете да го съкратите, като просто изключите някой от бенчмарк задачите преди стартиране на програмата.

Финалният резултат се сравнява спрямо усреднен показател за стабилен браузър, работещ под управлението на хардуер от средно ниво

Ако финалният резултат е над 100, то вашият браузър е по-бърз от средното ниво. Под 100 – по-бавен.

Ако ви вълнува бързото сравнение между всички популярни в момента браузър алтернативи, но не ви се занимава да сваляте, инсталирате и тествате всяка от тях, ето и пример.

Windows 7
Firefox 18 Nightly: 145.61
Google Chrome 23 Dev: 142.93
Internet Explorer 9: 128.01
Opera 12.0.2: 122.01

Windows 8
Internet Explorer 10: 221.25
Firefox 18 Nightly: 157.57
Opera 12.0.2: 151.84
Google Chrome 23 Dev: 141.51

Резултатите вероятно ще ви изненадат – особено впечатляваща е високата производителност на Internet Explorer 10 под Windows 8. Както вероятно и фактът, че под тази ОС, Chrome се нарежда на последно място.

Но това са фактите, поне за момента. Ако не се доверявате на цифрите, винаги може да стартирате RoboHornet и да проверите сами.

Сподели.