Кои са най-добрите приложения за виртуална реалност?

Pinterest LinkedIn +

Photo by Eugene Capon/CC0

Наскоро писахме за Oculus Quest най-новото и най-мощно попълнение в гамата продукти на VR компанията. До неговото пускане на пазара остават няколко месеца, като междувременно можем да видим кои са някои от най-добрите апликации за устройства за виртуална реалност. 

Преди това две уточнения. Първо, все още не е сигурно кои от тези апликации ще бъдат съвместими с Oculus Quest, а и не всички от тях работят с всички устройства на пазара. Второ, този списък е далеч от пълен – има много други приложения, които заслужават внимание, но тези тук предлагат за всекиго по нещо. Да ги видим.

 

YouTube, Netflix, Disney Movies VR

Photo by freestocks.org/CC0

 

През изминалата година потребителите на YouTube са гледали по 1 млрд. часа видео на ден. От Netflix намират за напълно оправдано да харчат по $20 млн. за направата на един час видеосъдържание, базирайки се на гледаемостта на техните продукции. През 2017 филмовият клон на "Disney" – "Disney Studios" – стана първото филмово студио, което на два пъти завършва годината с боксофис приход от над $6 млрд. 

С оглед на тези цифри не е изненадващо, че и трите компании пуснаха свои VR апликации. Благодарение на тях потребителите могат да "изживеят" любимото си съдържание.

 

PokerStars VR

 Photo by pokerstars.com

Малко преди Oculus да представи идването на Quest, от PokerStars обявиха, че ще пуснат приложение за VR покер. Апликацията е все още в бета версия, като се очаква рилийзът да се случи до края на годината.

От онлайн покер залата обявиха, че приложението ще предостави "визуално зашеметяваща игрова среда". PokerStars VR ще позволи на играчите да усетят атмосферата на играта на живо, но от комфорта на своя дом... или където другаде пожелаят. Те ще могат да боравят с картите и чиповете като в казино, а също така ще имат достъп и до така важните в покера статистики, свързани с играта.

 

Star Wars: Droid Repair Bay

 Photo
by Pixabay/CC0

 

Сагата "Междузвездни войни" винаги се е наслаждавала на огромна популярност, но последните години изживява истински бум. Това се дължи най-вече на напредъка на модерните технологии, които откриха много нови начини за маркетиране на франчайза. 

Сред няколкото VR апликации, свързани със света на "Междузвездни войни", миналата година се появи и такава, която поставя играча в ролята на механик, който трябва да поправи дроидите на Съпротивата. 

Това съвсем няма да е краят на междузвездните VR изживявания. През септември, по време на годишната си конференция, от Oculus показаха трейлър на VR приложение с главно действащо лице Дарт Вейдър.

 

Jurassic World Blue

 Photo
by Dave Harwood/CC0

Светът на динозаврите също завладя милиони хора по цял свят. След като Стивън Спилбърг ни запозна с палеонтолога Алън Грант и не толкова дружелюбните праисторически обитатели, последваха още два филма от поредицата. 

Минаха цели 14 години, преди да се появи четвърта част от серията, а след нея на екран излязоха още две. Зрителският интерес към Исла Нублар не спадна, а в допълнение към фиктивната вселена на Джурасик се появи и VR апликацията Jurassic World Blue. В нея играчът става свидетел на битката за оцеляване, която велосирапторът Блу води срещу останалите динозаври и прииждащо природно бедствие.

 

Cirque du Soleil – Inside the Box of Kurios
Photo
by Fabrice Florin/CC BY-SA 2.0

 

Цирк дю Солей е създаден през 1984 г., като през годините се превръща в еталон за цирково и театрално изкуство. Безброй хора по цял свят се възхищават на постановките, било то на живо или пред телевизорите. Благодарение на технологиите вече могат да го направят и във виртуална реалност. 

Апликацията потапя зрителя в представлението Куриос, което е в жанра на фантастичния стиймпънк. Главно действащо лице в Куриос е изобретател от 19 в. Той изобретява машина, която не се подчинява на законите на физиката, създавайки около себе си свят от друго измерение. 

Мнозина критици определят Куриос като една от най-добрите продукции на Цирк дю Солей.

 

Guided Meditation


Photo
by Samuel Silitonga/CC0

 

Медитацията набира все повече популярност, а мобилните устройства, освен причина за нуждата от нея, могат и да бъдат удобни антистрес инструктори. В резултат на пазара се появиха приложения за смартфони, обещаващи намаляване на стреса, дълбок сън и непоколебима концентрация. 

Но медитацията изисква спокойна обстановка, каквато не винаги получаваме вкъщи. Тук на помощ идва Guided Meditation VR – приложение за виртуална реалност, което пренася медитиращия до екзотични дестинации, със или без съпровождащ музикален фон.

Приложението предлага над 30 виртуални обстановки със стотици места за релаксация. Освен това тя може да протича под напътствията на опитни инструктори. 

За момента виртуалната реалност е най-широко използвана в развлекателната индустрия. Но тя намери приложение и в много други сфери – от медицината, през туризма, до образованието. И докато немалко модерни иновации бързо изпаднаха в забвение поради ненужност или появявайки се в неточния момент, изглежда че VR ще продължава да изумява и за в бъдеще.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.